Na najlepšem pešačkom u Beogradu moraš da zastaneš čak i ako ne želiš

0 3,932

Miloje Mitrović slika zebre na asfaltu. Ne radi se o onim običnim “zebrama” preko kojih prelazite svakog dana.

Njegove su prave umetničke slike sa motivima ovih prugastih životinja, ali istovremeno one predstavljaju i funkcionalne pešačke prelaze.

Radi se o stvaraocu iz Valjeva koji je diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti i čiji horizontalni murali oplemenjuju urbani pejzaž, radujući i decu i odrasle svojom živopisnošću.

Projekat “Zebra na zebri” do sada je oživeo raskrsnice u brojnim gradovima Srbije i Republike Srpske. Prvu zebru Mitrović je naslikao još 1995. godine ispred osnovne škole “Miloš Crnjanski” na Banovom Brdu u Beogradu, na radost đaka i stanara susednih ulica. Zatim su zebre osvojile Valjevo, Novi Sad, Arilje, Požegu, Bačku Palanku, Kruševac, Banjaluku… Jedna Mitrovićeva zebra stigla je čak do pešačkog prelaza u Los Anđelesu!

Osim što stvara jedinstvene pešačke prelaze, Miloju su zebre bile inspiracija i za preko četiri stotine do sada naslikanih slika sa ovim životinjama kao gavnim protagonistima. Takođe, ovaj slikar, grafički dizajner i ikonopisac uspešno vodi i školu stripa.

Po svojim zebrama Miloje je jedinstven umetnik u svetu. Priliku da ih vide imali su ljubitelji umetnosti u Danskoj, prilikom izložbe u Kopengahenu gde su bile izložene pored dela Pikasa, Vorhola i Salvadora Dalija.

 

Izvor: DetinjarijeVIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto Mitar Mitrović / Noizz.rs
Izvor/Autor Noizz
Ostavite odgovor

Your email address will not be published.