Mladenović o radovima na pasareli: Za projekat nove “razglednice” našeg grada izdvojeno 214 MILIONA

0 5,933

Radovi na izgradnji pešačke pasarele između Kalemegdana i obale Save su dosta kompleksni i projekat je izazivao dozu strepnje, ali se sve odlično odvija i već sada možemo da kažemo da će ovo biti jedan od objekata koji će postati nova “razglednica” našeg grada, poručio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na TV Prva.

On je istakao da će ceo potez koji danas nazivamo Beton hala izgledati drugačije i potvrdio da će pasarela građanima biti dostupna u roku od nekoliko meseci, odnosno da će na leto sigurno biti na raspolaganju.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović
FOTO: R.RISTIĆ / RAS SRBIJA
Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović

– Prva faza izgradnje veoma kompleksna. Čeličnom konstrukcijom je trebalo “preći” Bulevar vojvode Bojovića i sada se nalazimo pri kraju tih radova koji će za nekoliko nedelja biti završeni. Trenutno se radi na elektro-instalacijama i postavljanju lifta, a vrednost čitavog projekta je nešto veća od 214 miliona dinara. Mislim da je ovo jedinstven projekat koji će spojiti Kalemegdan sa obalom Save, a celokupnim uređenjem u okviru prve faze izgradnje pešacima će biti omogućeno da sa Kalemegdana, ali i iz centra grada, stignu do Sava promenade ne napuštajući pešačku zonu – rekao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika je podsetio da je trenutno je u toku rekonstrukcija Karađorđeve ulice i po će okončanju tog posla ovaj deo keja imati biciklističku stazu i biti spojen sa već završenim delom Sava promenade koji prolazi kroz Beograd na vodi.

Pasarela od Kalemegdana do
FOTO: BEOINFO / PROMO
Pasarela od Kalemegdana do “Beton hale”

– Očekujem da ćemo u roku od godinu ili dve imati u potpunosti završenu vezu ovog dela grada sa Adom Ciganlijom i tada će biti moguće da se iz Knez Mihailove ulice, pešačkom stazom, preko Kalemegdana i Sava promenade, stigne do Savskog jezera.

To je nešto što Beograđani nisu mogao ni da zamisle pre nekoliko godina. Beograd se menja i na ovom mestu više neće biti železničke pruge, već linijski park koji će u potpunosti i na bolje izmeniti izgled ovog dela grada. Grad se spušta na reke u pravom smislu te reči – kazao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, spajanje pasarele sa Velikim stepeništem na Kalemegdanu i uređenje okolnog prostora predstavlja drugu fazu izgradnje.

– Moderna skulputura, čiji su autori svetski priznati vajari profesor Mrđen Bajić i Britanac Ričard Dikon, zauzimaće centralno mesto na pasareli i dominirati ovim potezom. Pasarela će biti nova atrakcija koja će privlačiti veliki broj ljudi i turista. Ove godine će uslediti početak radova na izgradnji gondole koja će premostiti Savu i spojiti Kalemegdan sa Novim Beogradom, odnosno Parkom Ušće. Kod Muzeja savremene umetnosti nalaziće se stanica gondole, a spajanje desne i leve obale Save na ovaj način ćemo pozitivno promeniti naš grad. To je prava stvar za sve nas koji živimo u Beogradu, ali i za one koji dolaze u prestonicu Srbije – zaključio je on.Komentari

komentara

Foto BEOINFO / PROMO
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.