MISTERIJA PANČEVAČKE VODE “Šta vas briga koja je bakterija bila”

Bakterija koja je pronađena u vodi krajem juna, i zbog koje je bilo zatvoreno nekoliko vrtića u Pančevu, vodi se kao – “stroga tajna”.

– Što se vas to tiče? Nema razloga da se to vas tiče. I zašto je bitno koja je bakterija u pitanju? Voda u gradu je ispravna za piće. Zavod za javno zdravlje Pančevo izvršio je potrebne analize i predao izveštaj Sanitarnoj inspekciji, a koja je bakterija pokrenula provere, samo vam oni mogu saopštiti – rekla nam je direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, dr Ljiljana Lazić.

Iz Sanitarne inspekcije, međutim, dobili smo drugačiji odgovor.

– Zavod je jedini pozvan da daje takve informacije, jer oni su vršili analizu – rekli su nam iz Inspekcije.

Uprkos tvrdnjama iz „Vodovoda i kanalizacije“ Pančevo da je do zagađenja došlo zbog nehigijene u cevima i česmama vrtića, prilikom analize proveravana je samo voda, jer, kako su nam rekli iz Zavoda za javno zdravlje, “bris cevi se nikada ne uzima”.

– Mi smo vaspitna ustanova i u našoj nadležnosti nije dezinfekcija cevi. Možemo samo da preduzmemo mere koje nam nalože Zavod i sanitarni inespektor. Ono što je bitno jeste da su nove analize pokazale da je voda ispravna za piće i deca su se juče vratila u zgrade vrtića “Leptirić” i “Bambi” – rekla je Ružica Beč, direktorka PU “Dečija radost” Pančevo.

Međutim, analize koje su pokazale da je sa vodom sve u redu rađene su gotovo mesec i po dana nakon što je potvrđeno prisustvo bakterije, što je bilo dovoljno vremena da se hlorisanjem vode sve bakterije u njoj unište.

Voda je sada ispravna, što su i pokazale analize koje su rađene u avgustu, ali ostaje pitanje da li su bakterije koje su pronađene u junu, u vodu dospele iz kanalizacije ili su potekle iz prljavih česama u vrtićima, kako tvrdi direktor pančevačkog “Vodovoda”.

SUMNJA SE NA EŠERIHIJU KOLI

Bez znanja o tome koja je bakterija pokrenula talas panike, javno se špekuliše da se radi o ešerihiji koli, koja je upravo indikator fekalnog zagađenja vode. Krajem juna ova bakterija je pronađena na jednoj javnoj česmi u Pančevu.

Blic

Komentari su zatvoreni.