MINISTARKA MATIĆ ZA KURIR O DIGITALNIM SERTIFIKATIMA

0

Ovo zanima sve građane Srbije! Evo sa kojim vakcinama ćemo moći da putujemo!

Sedam država članica Eu – Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska počelo je sa izdavanjem prvih EU digitalnih sertifikata, a Evropska komisija (EK) će 6. juna razgovarati i o priznavanju sertifikata iz tzv. trećih zemalja, u koje spada i Srbija. Preporuka će, prema najavama, biti da se prihvate sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove – “Fajzer-Biontek”, “Astra Zeneka”, “Moderna”, “Džoson i Džonson”, ali i one koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila za hitnu upotrebu, među kojima je i vakcina kineskog proizvođača “Sinofarm” kojom se vakcinisao najveći broj naših građana.

– Naši digitalni sertifikati su u potpunosti usklađeni sa evropskim propisima u odnosu na tehničke specifikacije i očekujemo da u okviru preporuka o prihvatanju digitalnih sertifikata trećih zemalja Srbija među prvima dobije “zeleno svetlo”, naročito imajući u vidu da je naša zemlja među liderima prema stepenu imunizacije svog stanovništva – kaže za Kurir Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona dodaje da naša zemlja već ima regulisano priznavanje digitalnih sertifikata sa Grčkom, Turskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mađarskom, Slovenijom i Češkom.

Santorini, Grčka, letovalište
FOTO: SHUTTERSTOCK

 Sa Češkom će stupiti na snagu 8. juna, a pokrenute su inicijative i u toku su dogovori i pripreme i sa mnogim zemljama članicama EU i iz drugih delova sveta. Takođe, ima zemalja koje priznaju naše sertifikate i bez formalnih ugovora, kao što su Hrvatska i Kipar – navodi ona i dodaje da očekuje da sve vakcine koje naši građani imaju na raspolaganju, budu priznate u većem delu EU.

vakcina, vakcinacija, Moderna
FOTO: PROMO

– Kako je ostavljena mogućnost da svaka evropska zemlja donese odluku o tome koje će vakcine prihvatati, kao i u svetlu odobrenja SZO vakcine “Sinofarm” i potražnje određenih zemalja za ruskom vakcinom, očekujemo da sve vakcine koje naši građani imaju na raspolaganju, budu priznate u većem delu EU, svakako uključujući i one koje je EMA već odobrila. Posebno s obzirom na njihovu masovnu upotrebu i potvrđenu bezbednost i efikasnost, ali i očiglednu potrebu celog sveta da ovoj pandemiji stane na put – zaključuje ministarka.

Kurir.rs/R. K.

Foto Zorana Jevtić
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.