Ministar Vulin: Srbija se na migrantskoj ruti najuspešnije bori protiv krijumčarenja ljudi

0 5,575

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da se na migrantskoj ruti Srbija najuspešnije bori protiv krijumčarenja ljudi i naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže ozbiljne napore kako bi iregularne migrante sklonilo sa ulica i smestilo ih u kampove u kojima im je obezbeđeno sve što im je potrebno.

 

Obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata pred poslanicima Skupštine Srbije, ministar Vulin je naglasio da je saradnja sa susedima značajna i da je to način da još ozbiljnije i efikasnije zaštitimo svoje granice, državu i naš način života. „Svakog čoveka na našoj teritoriji štiti zakon i međunarodno pravo, ali pod uslovom da on poštuje zakon i međunarodno pravo. Ne može Srbija da postane parking za migrante, država u koju će ulaziti i izlaziti kako ko hoće, a vreme na našoj teritoriji provoditi kako hoće.

To država Srbija ne može da dozvoli i nije dozvolila“, rekao je ministar Vulin. Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je istakao, ulaže maksimalne napore da se iregularni migranti sklone sa naših ulica, jer na njima ne mogu biti nekontrolisano i učiniće sve da se naš način života ni na koji način ne poremeti.

 

Ministar Vulin je ocenio da migrantska kriza koja je počela 2015. godine, kako stvari stoje, neće ni prestati. „Dokle god su ovakvi ekonomsko-politički odnosi u svetu, dokle god Evropska unija nije u stanju da formuliše zajedničku politiku kada su migranti u pitanju, dokle god velike i moćne zemlje ne budu uspele da postignu zajednički stav po pitanju migrantske krize ona će se nastaviti“, rekao je ministar Vulin. Ministar Vulin, koji je pred poslanicima Narodne Skupštine obrazlagao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto o saradnji u oblasti odbrane, istakao je da je taj sporazum način da se zahvalimo toj državi i iskažemo joj poštovanje na velikoj hrabrosti koju je pokazala u poštovanju međunarodnog prava, kada je povukla priznanje takozvanog Kosova.

Daljina koja postoji između Srbije i Kraljevine Lesoto nije nešto što treba da nas obeshrabri u saradnji i ovaj Sporazum je odnos iskrenog poštovanja za nešto što je Kraljevina Lesoto uradila u jednom važnom trenutku, povukla priznanje lažne države Kosovo“, istakao je ministar Vulin.

 

Prema njegovim rečima, Lesoto nije velika zemlja, nema velike potencijale, koje imaju neke druge brojnije, bogatije, naoružanije afričke zemlje, ali je, kako je naveo, baš zato što je mala pokazala hrabrost da poštuje međunarodno pravo.Komentari

komentara

Foto MUP Srbije

Vaša email adresa neće biti objavljena.