Ministar Aleksandar Vulin: Srbija se izborila za pravo da sama odlučuje o sebi

0 4,535

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas na svečanosti povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja prve policijske škole u Srbiji i Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta, da je Srbija danas slobodna i da se izborila za pravo da odlučuje sama o sebi i da to pravo neće dati niti ustupiti nikome.

Mup Srbije

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izborio se za pravo našeg naroda da odlučuje sam o sebi i to pravo nećemo dati ni ustupiti nikome.

Mup Srbije
Mup Srbije

U tome je i veličina i vrlina onoga što vi radite, što se spremate da čuvate bezbednost i sigurnost svog naroda i da zadovoljite njegovu iskonsku potrebu za pravdom“, rekao je ministar Vulin studentima Kriminalističko-policijskog univerziteta. Ministar je podsetio da je prošlo 100 godina od kada je Arčibald Rajs upoznao čitav svet sa neshvatljivim zločinima koji su vršeni prema našem narodu.

Mup Srbije
Mup Srbije

Sto godina kasnije srpski narod je još uvek tu, ponosan, uspravan i siguran da će i dalje biti ponosan i uspravan, obogaćen vrlinom koju za sebe ne mogu da kažu niti pripišu mnogo veći i bogatiji narodi koji su zločine u Mačvi i Posavini pre 100 godina vršili prema našem narodu“, rekao je ministar Vulin. Ministar je studentima poručio da zlo koje je činjeno našem narodu, oni neće činiti nikada, nikome i nipošto, ali i da nikada neće zaboraviti da postoje da bi naš narod bio siguran i slobodan.

 

„Tragaćete za pravdom, ali nikada nećete prestati da tragate i živite za slobodu“, istakao je ministar Vulin i dodao da poziv koji su izabrali nije samo posao, već životna misija da budu na strani pravde i svog naroda. „Vi niste samo policajci. U nekim drugim narodima ne tako kažnjenima i ne tako nagrađenim istorijom koja ih je nosila, policajac služi samo da se bori protiv zločina i kriminala. Vi, deco, vođeni primerima onih koji su koračali pre vas, tu ste da se borite za pravdu, ali i za opstanak svog naroda.

Kada naiđu teška vremena, vaša uniforma se ne razlikuje od uniforme vojnika i vaša sudbina se ne razlikuje od sudbine bilo kog borca za opstanak i trajanje našeg naroda“, naglasio je ministar Vulin. Ministar je studentima poželeo da budu dostojni ponavljanja i da narod kome pripadaju nikada ne ostave bez utehe, podrške i snage.

Mup Srbije
Mup Srbije
Mup Srbije
Mup Srbije

Pre 100 godina Arčibald Rajs je došao, upoznao i zaljubio se u jedan malobrojan, ali beskrajno hrabar narod. Narod koji je bio podjednako uspravan u trenucima patnje i u trenucima pobede. U narod koji nikada drugima ni većima ni grešnijima od sebe nije naneo ono zlo koje je činjeno njemu. Sto godina kasnije, nakon decenije lutanja i napuštanja svog suvereniteta, srpski narod čvrsto drži svoju sudbinu u svojim rukama“, zaključio je ministar Vulin.

 

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta Dane Subošić poručio je da je 100 godina visokog policijskog obrazovanja u Republici Srbiji jubilej koji malo koja ustanova ima. „Našoj generaciji pripala je čast da obeležimo taj datum“, rekao je Subošić i podsetio na razvoj policijskog obrazovanja kroz istoriju. „Sećamo se Arčibalda Rajsa, sećamo se prve policijske škole, zatim Više škole unutrašnjih poslova, koja je osnovana na ovoj lokaciji 1972. godine. Toj školi se pridružila i Policijska akademija 1993. godine, koja je funkcionisala u okviru Instituta bezbednosti, današnjeg sedišta Bezbednosno-informativne agencije“, rekao je Subošić.

On je ukazao da su se 2006. godine Viša škola i Policijska akademija ujedinile u Kriminalističko-policijsku akademiju, koja je 2018. dobila status Kriminalističko-policijskog univerziteta. Ministar je najboljim diplomiranim studentima uručio srebrnu značku, a u ime svih diplomaca nagrađeni Milan Jovanović zahvalio se profesorima na KPU na kvalitetnom obrazovanju, koje je omogućilo da se kroz stručne prakse i vannastavne aktivnosti diplomci valjano osposobe za početničke poslove policijskih službenika. „Zahvaljujemo se na pruženom znanju, veštinama i kompetencijama koje smo stekli obrazovanjem na ovom Univerzitetu i koje ćemo steći radeći u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koje će biti primenjeno u praksi na dobrobit Republike Srbije i svih koji žive pod njenom jurisdikcijom“, rekao je Jovanović. Povodom obeležavanja 100 godina postojanja visokog policijskog obrazovanja rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta Dane Subošić uručio je Ministarstvu unutrašnjih poslova plaketu „dr Arčibald Rajs“.

 

Ministar Vulin obišao je i Departman za kriminalistiku, kao i izložbu posvećenu stogodišnjici visokog policijskog obrazovanja.Komentari

komentara

Foto Mup Srbije

Vaša email adresa neće biti objavljena.