METRO ĆE VOZITI DO BANJICE Pored linija od Makiša do Mirijeva i od Ustaničke do Zemuna, u planu i TREĆA

0 5,027

Projekat beogradskog metroa pored dve već poznate linije, te kraka koji bi se odvajao ka novobeogradskim blokovima u Jurija Gagarina, predviđa i treću, koja će ići prema Banjici, obelodanili su čelnici grada tokom svoje posete Pragu.

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je Centar za upravljanje metroom u Pragu i firmu “Metroprojekt” i rekao da će beogradski metro, kada bude izgrađen, veoma ličiti na onaj kakav ima češka prestonica.

– Praški metro je veoma sličan onome što mi želimo da napravimo u Beogradu. Prag ima 1,3 miliona stanovnika i metro sa tri linije i zaista kada budemo imali metro u Beogradu, on će veoma ličiti na metro kakav postoji u Pragu – rekao je Vesić.

 

Naveo je da je u Centru za upravljanje metroom imao priliku da sazna kako funkcioniše praški metro i koji su najvažniji izazovi sa kojima se oni suočavaju.

– Ono što građani Beograda treba da znaju, trenutno smo u fazi izrade studije koju radi francuska kompanija “Ežis” i ona treba da bude gotova 10. februara. Zatim krećemo u izradu fizibiliti studije s glavnim projektom i projektom za izvođenje kako bismo mogli da obezbedimo finansiranje i počnemo sa izgradnjom metroa – pojasnio je Vesić.

U zvaničnoj poseti Pragu, u delegaciji Beograda su i glavni gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov.

Folić je rekao da su gradovi poput Praga, Budimpešte, Sofije i Beča možda najbolji uzori za beogradski metro.

Prag ima oko 65 kilometara metro linija, stanice su na otprilike kilometar razdaljine i to je nešto što Beograd priprema. Prve dve linije beogradskog metroa, koje se sada razrađuju, imaju oko 40 kilometara i 40-ak stanica, a u planu je da se predvidi i treća linija – za početak, ogranak druge linije koji će ići prema blokovma u Jurija Gagarina, a u nekoj sledećoj fazi deo te treće linije će ići prema naselju Banjica i delu grada koji nije pokriven sa prve dve linije – pojasnio je Folić.

On je podsetio da će prva linija metroa ići od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Ustaničke ulice do Ugrinovačke u Zemunu.Komentari

komentara

Foto DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.