LETO SE VRAĆA, BAZENI SE PUNE: Evo kakav je kvalitet vode i šta ne bi trebalo raditi u mokrom kupaćem kostimu!

0 4,270

BEOGRAD – Građani se bez brige mogu kupati na gradskim bazenima, ali i otvorenim kupalištima, jer je kako navodi dr Dušan Avramović, voda na njima ispravna.

 

– Voda je zadovoljavajućeg kvaliteta, nema značajnih odstupanja. Građanima se preporučuje tuširanje pre i posle ulaska u vodu, bilo da je u pitanju bazen ili otvoreno kupalište – objašnjava Dušan Avramović, specijalista higijene iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ).

FOTO: ZORANA JEVTIĆ/ILUSTRACIJA

Otvorenim kupalištima treba se uvek pristupiti sa dozom opreznosti jer voda nije filtrirana i pročišćena, kao na bazenima.

Prošle godine, kupačima na Lidu se savetovalo da ne potapaju glavu u vodu zbog izliva kanalizacije, ali kako kažu iz GZZJZ voda je ispravna i sedam dana pred otvaranja sezone kupanja proverava se njen kvalitet, a tokom sezone kontrola se vrši jednom nedeljno.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ/ILUSTRACIJA

– Jako je važno da kupači izbegavaju otvorena kupališta i bazene ukoliko imaju neka oboljenja kože, sluzokože ili digestivnog trakta – navodi dr. Avramović i dodaje da se sedenjem u vlažnom kupaćem kostimu, bilo na peškiru ili nekoj površini, doprinosi lakšem prenosu infekcija i bakterija.

 

(Kurir.rs/Blic/Foto: Zorana Jevtić)VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto ZORANA JEVTIĆ/ILUSTRACIJA
Izvor/Autor Kurir.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.