LAŽNE POLICIJSKE ZNAČKE KOŠTAJU 250 EVRA

Policajci PREVARANTI HARAJU SRBIJOM, BUDITE NA OPREZU!

0 56,853

Filmske pljačke u režiji lažnih policajaca koji su u subotu upali na dve lokacije u Beogradu i uz korišćenje lažne policijske značke opljačkale građane, uznemirile su Srbiju posebno ako se uzme u obzir da su se bahati pljačkaši predstavili kao policajci, a da su kao dokaz priložili lažne službene isprave kojih je u Srbiji, prema procenama stručnjaka, na hiljade

 

Prvi slučaj pljačke u kojoj su korišćene lažne policijske značke odigrao se na Zvezdari u Ulici Veljka Dugoševića kada su lažni policajci upali u stan Saše P. u kom je bila i njegova sestra.

Znali su lažni policajci da je Saša P. tog dana podigao kredit u banci i da je kod sebe imao 100.000 evra. Najpre su brata i sestru vezali, a zatim i započeli brutalno mučenje kako bi otkrili gde je novac.

 

Lažne policijske značke

Stručnjaci upozoravaju da “lažne policijske značke”, prema određenim podacima, poseduje više od 10.000 ljudi u našoj zemlji!

Predsednik Sindikata srpke policije Lazar Ranitović istakao je za TV Prva da nije zapravo reč o lažnim značkama, već legalnim značkama koje se proizvode u Srbiji, a nabavljaju ih policijska udruženja i sindikati.

– Obično je onaj kome se pokazuje značka u stanju šoka ili nema vremena da pogleda da li je u pitanju prava značka. Službena legitimacija se nikom ne daje u ruke, a kada policijske službe primenjuje ovlašćenja pri privođenju nekog kriminalca pravi se efekat iznenađenja, međutim kada se radi o običnom građaninu, policajac se legitimiše pre nego što mu priđe – kazao je Ranitović naglasivši da je problem  u tome što građani nisu u stanju da razlikuju policijske značke, niti znaju kako one izgledaju.

 

Javnost u Srbiji se još nije “oporavila” od te informacije, a stigla je nova, da je identična pljačka izvedena na Čukarici. Naime, policiji je prijavljeno da su oko 17 časova jedna žena i NN lice koje se predstavilo kao policajac, upali u stan Mihajla B. (49) i uz pretnju pištoljem oduzeli 55.000 dinara i 10 kutija lekova za lečenje zavisnosti od opioida.

Lažne policijske isprave uz pomoć kojih osobe iz kriminogenih sredina sebi dodele status službenog lica, nažalost nisu nikakav novitet u Srbiji.

Prema nezvaničnim podacima “Politike” u Srbiji ih ima preko 10.000, a najviše zabrinjava to što izgledom veoma podsećaju na one prave.

Posebno je teško građanima da letimičnim pogledom na policijsku legitimaciju prepoznaju da li je u pitanju falsifikat ili prava isprava, jer su napravljene tako da verno podsećaju na legalno izdata službena dokumenta, a često se razlikuju samo u boji, nijansama i slično.

Javnost je imala priliku da čuje nekoliko ovakvih priča.

Predstavljao se kao policajac, pa pljačkao starije sugrađane

Beogradska policija uhapsila je u martu ove godine D. P. (41) koji se sumnjiči da se starijim sugrađanima u njihovim stanovima lažno predstavljao kao policajac ili radnik Elektroprivrede i Vodovoda da bi, koristeći njihovu nepažnju, od njih krao novac.

Policija je prilikom hapšenja kod osumnjičenog pronašla improvizovanu značku koju je koristio tokom vršenja krivičnih dela, saopšteno je tada iz MUP-a.

Lažnom ispravom iz Srbije obmanuo policajce u RS

Protiv Slađana Đ. (41) iz Srebrenice policija je prošle godine podnela izveštaj zbog lažnog predstavljanja, jer je na veoma neobičan način pokušao da izbegne policijsku kontrolu u Derventi.

Slađan, da bi izbegao saobraćajnu kaznu, rekao policajcima da radi u Evropskoj policijskoj asocijaciji (EPA), pa im je čak pokazao i službenu legitimaciju.

– Izvršenim proverama, policajci su utvrdili da on nije zaposlen u Evropskoj policijskoj asocijaciji, kao i da je službena legitimacija nevažeća – pojasnio je portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

Kako je Srpskainfo saznala, legitimaciju je potpisao poznati prevarant Manuel Matejić iz Srbije, a za kojim traga Interpol Srbije upravo zbog sličnih prevara.

Podsećanja radi, Manuel Matejić je do sada u Srbiji više puta dovođen u vezu s prevarama, a pojedini mediji su objavili na koji način je varao građane. Prema pisanju medija, Matejić se godinama lažno predstavljao kao pukovnik JSO u penziji i predsednik Evropske policijske asocijacije za Srbiju.

Ističe se da se sumnja da je Matejić prevario na stotine ljudi. Policija ga je sumnjičila da je prodavao lažne službene legitimacije EPA po cenama od 300, pa do 5.000 evra.

Značke prodavali za 250 evra

Cene lažnih znački koje su rasprostranjene ne samo u Srbiji već i širom regiona, a “Politikin” izvor objašnjava da se cene kreću od jednog običnog ručka u kafani, pa do 5.000 evra. Tome u prilog govori i hapšenje iz aprila ove godine, kada su “pali” falsifikatori.

Naime, Milan B. (35), policajac iz Bačke Palanke, i njegov prijatelj Radovan M. (37), vlasnik kazina, uhapšeni su u Novom Sadu zbog sumnje da su po ceni od 250 do 500 evra prodavali lažne značke MUP!

printscreen TV Prva

Policijska značka

Milan B. i Radovan M. uhapšeni su u centru Novog Sada, i to na ugovorenoj prodaji.

– Po prethodnom dogovoru s kupcem, Radovan M. je dovezao policajca džipom “mercedes” do centra Novog Sada. Kada su izašli iz auta, policija im je stavila lisice – kazao je izvor Kurira i dodao da su kod policajca pronađene dve verne kopije policijskih znački.

– Kod drugog uhapšenog Radovana M. nađene su dve novčanice od po 100 evra, za koje se sumnja da su falsifikovane, 20.000 dinara, kao i manja količina droge – kaže izvor.Komentari

komentara

Foto Tanjug
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.