KUSTURICU KORONA PODSEĆA NA TOPUZ KRALJEVIĆA MARKA Strah i džins nikad ne izlaze iz mode

0 5,897

Kusturica je naglasio da mi živimo u apsolutnoj moći tržišta, a da je veliki svet koji zadaje glavne tokove posustao, te mi živimo u vreme kada stanovnici SAD, dakle hrabrog novog sveta, gube poverenje u sistem.

 

Beogradski kontrapunkt 2020, konferencija posvećena temi „Umetnost i mit danas”, emitovana je sinoć na Jutjub kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koji sa Ministarstvom kulture i informisanja godinama unazad okuplja relevantne umetnike iz celog sveta.

Zbog aktuelne pendemije, prvi put se rezgovor održao onlajn te su se sagovornici javili iz svojih domova – Dmitrij Danilov iz Rusije, Eduardo Moga iz Španije, Tea Obreht iz SAD, Aleksandar Prokopiev iz Severne Makedonije, Vern Tisen iz Kanade i Hanes Hofbauer iz Austrije, uz reditelja Emira Kusturicu i ministra kulture Vladana Vukosavljevića u ulozi uvodničara i moderatora.

Kusturica je na početku ocenio temu razgovora kao divnu u ovo doba u kome upravo svedočimo stvaranju jednog novog mita, koji koliko jeste opasan, toliko je i korišćen kao sredstvo zastrašivanja ljudi.

– Živimo u doba mita korone, o kojoj se vrlo malo zna, a u kome, možda prvi put, učestvuju gotovo svi na planeti. Razgovarati o mitovima zaista je vrlo podsticajno danas, kada živimo u vreme instant-mitova, koji su veoma pažljivo ideološki projektovani kao baza savremenog čoveka, smatra Kusturica.

Prokopijev je otvorio temu da li je pandemija koju preživljavamo neka vrsta opomene i alarm – svedočenje krahu civilizacije.

Kusturica je trenutnoj situaciji dao naslov “Strah i džins nikad ne izlaze iz mode”, definišući koronu kao dvostranu pojavu – o kojoj francuski naučnik sa autoritetom nosioca Nobelove nagrade govori kao o laboratorijskom proizvodu, dok se njegovi oponenti tom stavu suprotstavljaju.

 

Taj virus korona, koji me vizuelno podseća na topuz Kraljevića Marka, sasvim sigurno ima efikasno političko dejstvo, i predstavlja dobar tržišni proizvod. Čovek pred poplavom bezvrednih sadržaja je reduciran na nivo na kome ne uspeva da reši zadaće koje pred njega postavlja jedan uzak krug ljudi, iako u rukama drži mnoštvo ključeva za otključavanje mitova, i ima dovoljno pameti da ih dešifruje, ali ga je strah, kazao je Kusturica.

Reditelj je podsetio da je osnova svake slobode – čovek sam, da je naša sloboda reducirana preko svake mere, te da je i strah kategorija koja ima mitsku dimenziju, a da je strah od (mitske) korone sam prerastao u pandemiju jer je ova bolest dobila svog dobošara, i svoj ekran, za razliku od svih prethodnih velikih pošasti.

Kusturica je ukazao na demokratizaciju kulture, ali i na vrednost čitanja, kao jedine stvari koja može čoveku pomoći da stvori otklon od života u kojem živi i načini svoju fikciju.

– Oni koji čitaju zaustavljaju vreme i tako svoj život produžavaju, pritom kreirajući svoj svet. Kao čovek koji se posvetio čitanju mogu reći da je taj akt obogaćuje i jedini se suprotstavlja protoku vremena. Čitanje je jedno od preostalnih blaga koje čovek ima i jedino tako može da iskorači iz ovog vremena i jedino na taj način može sebi da produži život, smatra Kusturica.

Razgovaralo se i o jačanju “nacionalne države” upravo usled zatvaranja u svoje domove, te je Danilov kazao da se u Rusiji to oseća među ljudima više nego ikad. “Uvek sam se osećao kao građanin sveta iako sam veliki petriota, ali u vreme karantina i zatvorenosti sve više ljudi osećalo je potrebu te nacionalne države – zatvoriš se u svoju kuću, skloniše se u rupu i tu si bezbedan”, kaže sagovornik iz Rusije.

Kusturica je naglasio da mi živimo u apsolutnoj moći tržišta, a da je veliki svet koji zadaje glavne tokove posustao, te mi živimo u vreme kada stanovnici SAD, dakle hrabrog novog sveta, gube poverenje u sistem.

– Pad poverenja u zdravstevni sistem sveta je povukao za sobom niz zaključaka od kojih je jedan bio da se zdravstevni sistemi unutar nacionlanih država organizauju i da zahvaljuući tome opstaju. Svetska zdravstvena organizacija nije imala dovoljno dobar odgovor na sve, te se, normalno, svako okrenuo sebi, kazao je reditelj.

 Komentari

komentara

Foto Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)
Izvor/Autor Alo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.