KREĆE ZAMENA STARIH STRUJOMERA I DOTRAJALIH DRVENIH ORMARIĆA: Ko će snositi trošak, evo odgovora!

0 54,824

Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina

BEOGRAD – Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema “EPS Distribucije” koji će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.

Slike dotrajalih, negde i oštećenih drvenih ormarića za brojila, uskoro će biti prošlost. Operator distributivnog sistema “EPS Distribucija” sa preuzimanjem mernih mesta, po utvrđenom redosledu uz zamenom ormara, zamenjivaće i stare strujomere digitalnim, instalacije i priključnu opremu, objavio je RTS.

“Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena najugroženijih u smislu gde je ugrožena bezbednost”, kaže Darko Nedović, ODS “EPS Distribucija”.

Foto:TCOM

U Srbiji ima tri miliona i šesto mernih mesta u kategoriji domaćinstava. Plan, koji je odobrila Agencija za energetiku, pokazuje da je za zamenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikave troškove, a korist je velika.

Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i od strujnog udara veliki.

Zato je zamena drvenih ormarića za strujomere jedan od najvažnih poslova i iz bezbedosnih razloga.

“Ovo je zgrada sa 20 stanova gde bi trebalo promeniti ormar, jer je u lako lošem stanju kako zbog bezbednosti tako i zbog manipulacija, odnosno krađe struje”, ističe Aleksandra Blagojević, profesionalni upravnik.

Inače, na taj posao obavezuju i Zakoni o energetici i stanovanju. A EPS-u su ga protekle dve decenije najviše otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare.

(Kurir.rs/RTS)Komentari

komentara

Foto TCOM
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.