Korona brojke ponovo rastu, a nisu samo žurke problem! SLEDE NOVE RESTRIKCIJE?

DANAS NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA

0 5,737

Nema ublažavanja mera pre kraja januara”, “nije realno govoriti o ublažavanju mera pre Sretenja”, “pozitivnih mora da bude trocifren broj u danu pa da popuštamo mere”, to smo mogli da čujemo od struke početkom godine i bili smo pre samo nekoliko nedelja jako blizu popuštanju mera, ali onda je došao produženi vikend i sav trud je pao u vodu.

 

Najpre je broj novozaraženih početkom godine bio ispod 1.500, tačnije 18. januara registrovano je još 1.317 novih slučajeva i taj nivo je održavan neko vreme, popuštanja mera nije bilo, ali se o tome s vremena na vreme govorilo.

Međutim, početak februara doneo je nove korona brojke koje su premašile 2.000 novozaraženih, a umesto popuštanja mera posle Sretenja, vratili smo se na priču o pooštravanju.

Zašto je do toga došlo?

Struka sve vreme upozorava da nema opuštanja, da moramo da budemo disciplinovani iako se vakcinacija sprovodi po planu, ali izgleda da ni ovi apeli nisu urodili plodom.

Korona žurke su sve češće, a okupljanja većeg broja ljudi od dozvoljenog sve učestalija, takođe smo imali i produženi vikend i puna skijališta, jednostavno mere se nisu poštovale i upravo to nas je dovelo do ponovnog rasta broja novozaraženih.

korona zurka
FOTO: KURIR

Da smo umesto korak napred krenuli unazad potvrdio je svojim analizama i profesor informacionih tehnologija Petar Kočović.

On je putem grafika pokazao da smo umesto iz “popstar” zone sišli u tamno-ljubičastu zonu, broj novozaraženih nas je samo unazadio i poslao u lošiju, tamno-sivu zonu sa 500 do 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. Više o tome pročitajte ovde.

Pooštravanje mera sve izvesnije

Krizni štab za borbu protiv korona virusa je pre samo nekoliko dana na sednici tražio potpuno zatvaranje zbog rasta broja novozaraženih. Međutim, umesto potpunog zatvaranja donete su oštrije mere za protekli vikend te su ugostitelji i tržni centri radili po skraćenom radnom vremenu, dok su prehrambene prodavnice, apoteke, privatne medicinske ordinacije radile uobičajeno.Komentari

komentara

Foto Zorana Jevtić
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.