KOLAPS U CENTRU OD 16H Grupa taksista najavila blokadu Nemanjine usred špica, a sva udruženja se PERU OD NJIH

0

Grupa taksista najavila je za danas od 16 do 18 sati protest ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj da bi, kako su naveli, iskazali nezadovoljstvo zbog korišćanja internet aplikacija za pozivanje taksi vozila.

To će značiti i blokadu ove ulice, ali i haos u saobraćaju na centralnim gradskim saobraćajnicama, s obzirom na to da se protest organizuje usred špica.

Protest, prema saznanjima “Blica”, organizuje “radikalnija” grupa taksista, tačnije grupa individualaca, a nijedno od udruženja ili asocijacija nije zvanično stalo iz toga. Iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije, koja je u aprilu bila organizator protestne vožnje i za koju se mislilo da ima veze i sa za danas najavljenim okupljanjem, kažu da nemaju veze sa ovim protestom i da ga ne podržavaju, dodajući da se ne slažu ni sa mestom održavanja protesta.

– Razumemo ih, jer divlji taksisti i taksi aplikacije predstavljaju svima nama problem. Međutim, ne podržavamo ovaj protest jer radimo na primeni Zakona o drumskom saobraćaju i moramo za sad mirnim putem da obezbedimo da nadležne službe budu upoznate sa propisima i da primenjuju zakon, kako na legalne taksiste, tako i na one nelegalne – kaže za “Blic” Boško Vukojević, predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

FOTO: FACEBOOK

Protest je najavljen za period od 16 do18 časova u Nemanjinoj ulici ispred zgrade Vlade Srbije i, kako nezvanično saznajemo, blokiran će biti samo taj deo ulice, ali ne i raskrsnica sa Ulicom kneza Miloša. Međutim, dosadašnja iskustva pokazuju da će se blokada odraziti i na redovno funkcionisanje saobraćaja u Ulici kneza Miloša, na Slaviji, ali i drugim saobraćajnicama u širem centru grada.

– Zakon je tek usvojen, mi ćemo protestvovati ako kroz neko vreme vidimo da se ne primenjuje, i to će tad biti ispred zgrade Vlade, jer oni su doneli Zakon, oni ga i ne poštuju i tu treba da se bunimo. Ovo danas nema smisla, samo će građani ispaštati – rekao je Boško Vukojević.

Grupa taksista, za koje se veruje da su protest organizovali preko društvenih mreža, nazvali su ga “Stop IT mafiji” i u pozivu navode da im “aplikacije pod plaštom limo-servisa preotimaju delatnost” i da su “čekali zakon, ali da efekta nema”.

Sa druge strane, iz Saveza udruženja taksista Srbije pozvali su sve svoje članove (Beo taksi, Žuti taksi, Pink, Čukarički plavi, Naksis, Luks taksi), kao i sindikat taksista “Nezavisnost”, da ne podrže najavljeni protest.

Taksisti su već blokirali ulice u aprilu, tražeći izmene zakona
FOTO: STEFAN ĐURIĆ / RAS SRBIJA
Taksisti su već blokirali ulice u aprilu, tražeći izmene zakona

– Podsećamo vas da su izmene i dopune donetog zakona koje se odnose na taksi stupile na snagu pre dve nedelje i da je potrebno još neko kraće vreme da se počne sa njegovom punom primenom. Štrajkom bismo izazvali gnev građana, a isto tako i ljutnju premijera i članova Vlade koji su imali puno razumevanja za naše probleme. Svako ko želi da izađe na štrajk, to može da uradi, ali bez krovne oznake udruzenja – kaže Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza udruženja taksista.

Bijelić podseća i da zakon ne dozvoljava blokiranje ulica, već samo protestnu vožnju, pa ostaje da se vidi da li će policija dozvoliti da se blokira Nemanjina ulica.

Nekoliko desetina taksista bez krovnih oznaka, među kojima su bili i oni van Beograda, blokirali su pre nepune dve nedelje Nemanjinu ulicu sa zahtevom da im se omogući da legalno taksiraju u glavnom gradu.

Foto SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.