KO JE MARKO STOJČIĆ? Novi gradski urbanista je u isto vreme i ARHITEKTA I NOVINAR, a evo šta je sve PROJEKTOVAO

0 5,933

Marko Stojčić će na današnjoj sednici Skupštine grada biti izabran za novog gradskog urbanistu, četvrtog u istoriji prestonice posle Đorđa Bobića, Dejana Vasovića i Milutina Folića.

Ali ko je uopšte Marko Stojčić? Kako piše u njegovoj biografiji rođen je 1975. godine u Beogradu, oženjen je i otac je tri ćerke. Nakon završene XI Beogradse gimnazije upisuje Arhitektonski fakultet gde stiče zvanje diplomiranog inženjera arhitekture (Msc).

Član je Inženjerske komore Srbije, Saveza arhitekata Srbije, Društva arhitekata Beograda i ima status slobodnog umetnika u udruženju ULUPUDS od 2001. godine. Licencirani je odgovorni urbanista, odgovorni projektant i odgovorni izvođač radova.

Inicijator je osnivanja Komore arhitekata Srbije za šta je dobio i podršku Evropske komisije iz Brisela 2010. godine. Aktivno se bavio projektovanjem javnih, stambenih, komercijalnih i sportskih objekata kao i projektima uređenja javnog prostora u periodu od 2001. godine pa do danas. Pored toga, osnivač je i glavni i odgovorni urednik najznačajnijeg regionalnog arhitektonskog časopisa „Arhitekton“.

U sazivu je Komisije za planove Skupštine grada Beograda od decembra 2013. godine a potpredsednik je Saveta za urbanizam skupštine Beograda od maja 2014 .godine. U maju 2018. godine izabran je na mesto zamenika predsednika Komisije za planove SGB.

Marko Stojčić na novom zadatku
FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Marko Stojčić na novom zadatku

Stojčić je autor većeg broja objekata u Srbiji i inostranstvu kao i većeg broja urbanističkih projekata. Među najznačajnijim su: kompleks u Sportskom centru „Košutnjak“ u okviru kog se realizuje i Nacionalni trening centar površine 39.000 m2, omladinski sportski kamp „Karataš“, objekat novog naučnog centra Instituta za fiziku Srbije, stambeni objekti na Voždovcu, Starom gradu, komercijalni objekat „Agroform“ u Cirihu, hotelski objekat KAP u Podgorici, projekti izgradnje oko 250 dečijih igrališta u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.Komentari

komentara

Foto PRIVATNA ARHIVA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.