KO JE BROJ 1 U BEOGRADU? Dok IZRAELCI grade naselja i tržne centre, KINEZI dižu mostove i fabrike

FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
0 4,021

Izraelski i kineski graditelji, naširoko poznati po angažovanosti na izuzetnim projektima, bukvalno su okupirali Beograd. Stambeni kompleksi, tržni centri, infrastrukturni projekti – samo su neki od njihovih poduhvata. Otvara se pitanje ko će pobediti u trci za zvanje najvažnijeg prestoničkog neimara.

Izgradnja četiri moderne garaže u centru grada sa ukupno 1.800 parking mesta poslednji je u nizu projekata na kojima će, ukoliko gradske vlasti daju zeleno svetlo, raditi kineski graditelji. I to ne treba da čudi, jer su Kinezi poslednjih godina postali jedan od najvećih ulagača u Srbiju sa realizovanim investicijama od preko dve milijarde evra.

Pupinov most
FOTO: RAS SRBIJA
Pupinov most

Pupinov most, most na Savi kod Obrenovca, industrijski park u Borči, dve fabrike “Meita” u Obrenovcu, toplovod Obrenovac – Beograd, autoput Surčin – Obrenovac, buduće četiri garaže, ali i Kineski kulturni centar, zabavni park na Sajmu – neki su od poduhvata kineskih investitora.

Fabrika
FOTO: BEOINFO / RAS SRBIJA
Fabrika “Meita”

Ne treba zaboraviti i da je početkom 2017. godine otvorena kineska banka u Beogradu, namenjena finansiranju kineskih i srpskih kompanija koje će zajednički nastupati na trećem tržištu.

Kineska banka
FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Kineska banka

O rastućem trendu kineskih investicija u prestonici govorio je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić pre desetak dana, istakavši da su oni “broj jedan i u Beogradu”.

– Ako dodamo da je kineska kompanija “Šandong” pobedila na nadmetanju za koncesiju za javne garaže, jasno je da Kina u našem gradu postaje najznačajniji investitor – rekao je Vesić tada.

Sa druge strane, rame uz rame sa njima, u glavni grad su na talasima velikih projekata došli i Izraelci. Iako su, po svemu sudeći, fokusirani na izgradnju stambenih i poslovnih objekata, kao i velikog broja tržnih centara, mnogo je toga što su “darovali” Beogradu proteklih godina.

Otvaranje tržnog centa
FOTO: RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA
Otvaranje tržnog centa “Big fešn”

Oni su radili ili trenutno rade na izgradnji “Erport sitija”, kompleksa na mestu američke ambasade, “Skajlajn Beograd” u Kneza Miloša, stambenog kompleksa Voždove kapije, a kupili su i prostor na kom je pre četiri godine izgoreo čuveni “Depo”.

Uz to, započeli su veliki ciklus gradnje kupoholičarskih kutaka, pa je tako Beograd postao “bogatiji” za tržne centre “Big fešn Karaburma”, “Rajićevu”, “Zemun park”, “Aviv park Zvezdara”, “Aviv park Pančevo”…

FOTO: PROMO / RAS SRBIJA
“Aviv park” Pančevo

O velikoj prisutnosti izraelskih investitora za “Blic” je ranije pričao i sekretar za urbanizam i građevinske poslove Miloš Vulović.

– Oni kao investitori danas dominiraju, a to vam je najbolji znak da je tržište ozdravilo, budući da su oni uvek prvi koji odlaze sa bilo kog tržišta i to ne kad već počne da gori, nego šest meseci pre toga. Ako se oni šire i kupuju, znajte da je tržište stabilno. A njih je sve više u Beogradu – rekao je Vulović tada.

Ko će preuzeti primat na tržištu investicionih ulaganja i izgradnje Beograda, ostaje da vidimo, jer kako se čini, u predstojećem periodu nas očekuje još mnoštvo projekata ove dve velike graditeljske sile.VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.