KO ČUVA ĐAKE? Većina škola ima kamere, policajce, a neke i PRIVATNO OBEZBEĐENJE

0 7,701

Skoro sve škole u Beogradu imaju kamere, većina njih školskog policajca, dok je znatno manji broj onih sa privatnim obezbeđenjem, pre svega iz finansijskih razloga.

 

– Imamo školskog policajca i video-nadzor i mislimo da je to sasvim dovoljno. Roditelji su ranije plaćali i privatno obezbeđenje, ali odustali su od toga jer im je skupo. Jednostavno ne mogu da se pokrpe koliko troškova imaju oko dece i svaka dodatna stavka im je previše. Uostalom, to privatno obezbeđenje je više čuvalo školu i imovinu, nego same đake. Imamo sasvim dovoljan broj nastavnika koji brinu o deci, na mnogo pažljiviji način nego što je to činilo obezbeđenje. Dobitnu kombinaciju svake škole predstavlja dobar kadar i odgovorni roditelji – rekao je Uroš Momčilović, direktor OŠ “Vuk Karadžić”.

Mišljenje predstavnika Foruma beogradskih gimnazija jeste da jedan policajac koji pokriva nekoliko škola nije nikako dovoljan i da je dobro imati privatno obezbeđenje.

– Jedan školski policajac pokriva više škola istovremeno i on dolazi u određenu školu samo na nekoliko sati. Mi smatramo da to nije dovoljno za bezbednost škole. Treba uzeti u obzir kolika je škola i koliko đaka ima, tako da je upitno koliko jedan policajac na nekoliko časova doprinosi bezbednosti. Privatno obezbeđenje je odlično, sa obzirom na to u kakvom vremenu živimo – istakao je Milorad Antić, predstavnik Foruma beogradskih gimnazija.

FOTO: A. PAUNKOVIĆ / RAS SRBIJA

Glas za privatno obezbeđenje daju i u OŠ “Skadarlija”. Oni veruju da je upravo to razlog zašto se u njihovoj školi nije do sad desio nijedan veći incident.

– Sigurni smo da nam mnogo znači što pored redovnog policajca imamo još jednog pripadnika obezbeđenja. Video nadzor sada sve škole uglavnom imaju i to je još jedna dobra stvar, jer u slučajevima razmirice između dece, možemo koliko je u našem domenu, da procenimo ko je kriv i koga treba da kaznimo. Mislim i da roditeljima veoma znači to privatno obezbeđenje i da je to razlog zašto ga angažuju. Možda bismo mogli da imamo i više pripadnika – istakla je Nevena Limić, psiholog OŠ “Skadarlija”.

Roditelji se dobrovoljno odlučuju na privatno obezbeđenje i sami biraju firmu koja će im čuvati decu.

– Pokriveni smo i sa video nadzorom i sa privatnim i državnim obezbeđenjem. Roditelji su se dobrovoljno odlučili za obezbeđenje, škola ne uslovljava takve odluke. Često za njih kažemo da su naši “dragoceni saradnici” – kazala je Mirjana Špehar direktorka OŠ “Mihailo Petrović Alas”.

Odgovor koliko roditelje košta privatno obezbeđenje nismo dobili, jer su to kako kažu “osetljive informacije”.

“Veliki brat” snima

Prema prošlogodišnjim podacima, pošto se ovogodišnji tek prikupljaju, od 202 osnovne škole u prestonici, njih 175 imalo je video-nadzor, 129 školskog policajca, a 55 privatno obezbeđenje.

Godišnje 15.000 evra

Ugovori škola sa firmama koje se bave obezbeđenjem, prema dostupnim podacima, iznose od 1,7 do 2,1 miliona dinara na godišnjem nivou, a neke od njih još nisu postigle dogovore.Komentari

komentara

Foto R. GETEL / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.