Kineski industrijski park gradiće se u Borči, 10.000 zaposlenih” VIDEO

0

Beograd — Srpska delegacija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem od sutra boravi u Kini na drugom ekonomskom forumu “Jedan pojas, jedan put”.

 

Tom prilikom biće potpisano više od 10 sporazuma, rekao je ministar finansija Siniša Mali, a jedan od najvažnijih ugovora koji će biti potpisan u Kini odnosi se na izgradnju puta od Preljine do Požege.

On će biti finansiran iz kredita, a ministar finansija Siniša Mali rekao je za TV Prva da većina projekta koje će Srbija potpoisati sa Kinom biti finansirani iz kredita.

 

“Radi se o kreditima po preferencijalnom uslovima. Po pitanju Preljina-Požega ukupna vrednost investicije je 523 miliona dolara, 85 odsto se finansira iz kredita, a 15 odsto iz budžeta Srbije. Radi se o najpovoljnijim kreditima koji nama daju mogućnost ne samo da završimo Koridor 11 nego i da pokrenemo našu građevinsku industriju”, rekao je Mali.

On je osim ovog sporazuma, najavio potpisivanje sporazuma za izgradnju sektora C obilaznice oko Beograda, Bubanj Potok-Beli Potok-Vinča-Pančevo, potpisivanje, kako kaže, možda najvažnijeg sporazuma koji se tiče rekonstrukcije pruge Beograd-Niš-Preševo.

Srbija će potpisati i konačan ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči.

“Očekujemo preko 1.000 kompanija koje će tamo biti smeštene, preko 10.000 zaposlenih. To će biti najveći kineski industrijski park u Evropi i gradiće se pored Pupinovog mosta”, rekao je Mali.

Izvor/Autor B92

Vaša email adresa neće biti objavljena.