Kako prevesti telo pokojnika iz Evrope u Srbiju

prevoz-pokojnika-drnda

 

Gubitak voljene osobe je sam po sebi težak događaj, a kad se to desi u inostranstvu, dodatni izazov predstavlja prenos tela pokojnika nazad u domovinu. U ovom tekstu, detaljno ćemo objasniti proces i procedure koje su neophodne za prenos tela pokojnika iz Evrope u Srbiju, kako bi taj postupak bio što manje stresan za ožalošćene.

Prvi Koraci nakon Smrti u Inostranstvu

Kada se suočite sa smrću voljene osobe u inostranstvu, prvi korak je kontaktiranje najbliže ambasade ili konzulata Srbije. Oni će vam pružiti potrebne informacije i pomoći u procesu repatrijacije tela.

 1. Dobijanje Smrtovnice

Prvo što je potrebno uraditi je dobijanje smrtovnice u zemlji gde je osoba preminula. Smrtovnica mora biti izdata od strane lokalnih vlasti i prevedena na srpski jezik.

 1. Kontakiranje Pogrebne Službe

Nakon dobijanja smrtovnice, potrebno je angažovati pogrebnu službu koja ima iskustvo u međunarodnom prenosu tela kao što je Drnda Internacional. Pogrebna služba će se pobrinuti za sve potrebne procedure, uključujući i transport tela.

Administrativni Proces

Administrativni postupak prenosa tela uključuje dobijanje neophodnih dokumenata i dozvola, kako od zemlje u kojoj je osoba preminula, tako i od Srbije.

 1. Potrebni Dokumenti

 • Originalna smrtovnica
 • Lekarski izveštaj o uzroku smrti
 • Potvrda o balzamovanju i hermetičkom zatvaranju kovčega
 • Dozvola za međunarodni transport tela
 1. Legalizacija Dokumenata

Svi dokumenti moraju biti legalizovani i prevedeni na srpski jezik. Ovaj postupak može uključivati apostil pečat ili overu u ambasadi/ konzulatu.

Transport Tela

Transport tela iz Evrope u Srbiju može se obaviti avionom, drumskim putem ili kombinacijom oba. Izbor transporta zavisi od udaljenosti, dostupnosti i troškova.

 1. Avionski Transport

Avionski transport je najbrži način, ali i najskuplji. Telo se prevozi u specijalizovanom kovčegu, a koordinaciju obavlja pogrebna služba u saradnji sa avio-kompanijom.

 1. Drumski Transport

Drumski transport je često ekonomičniji izbor, posebno za zemlje unutar Evropske unije. Pogrebna vozila su opremljena za ovakvu vrstu transporta.

Troškovi i Finansiranje

Troškovi prenosa tela mogu biti znatni i uključuju transport, pogrebne usluge, i administrativne takse. Nekada postoji mogućnost pokrivanja troškova preko osiguranja ili putem pomoći od strane države.

 1. Osiguranje

Proverite da li pokojnik ima osiguranje koje pokriva troškove repatrijacije.

 1. Državna Pomoć

U nekim slučajevima, srpske diplomatske misije mogu pružiti finansijsku pomoć ili savetovati o mogućnostima finansiranja.

Psihološka Podrška

Proces prenosa tela iz inostranstva može biti emotivno zahtevan. Psihološka podrška ožalošćenima je ključna, a ponekad je potrebno potražiti profesionalnu pomoć.

Prevoz tela pokojnika iz Evrope u Srbiju je složen proces koji zahteva razumevanje i pažnju. Pravilno informisanje, angažovanje iskusne pogrebne službe i saradnja sa diplomatskim predstavništvima Srbije mogu znatno olakšati ovaj postupak. U ovim teškim trenucima, važno je imati na umu da ste u procesu davanja poslednjeg ispraćaja voljenoj osobi, što zahteva dostojanstvo i poštovanje koje zaslužuje svaki život.