Kako da maksimalno iskoristite svoje programerske potencijale

Mnogi stručnjaci plutaju rekom svoje karijere i nikada ne obrate pažnju na to kuda ta reka vodi, koliko brzo teče i kako oni mogu da utiču na to. To se dešava i mnogim programerima, koji često i ne znaju koje sve mogućnosti napredovanja može da im ponudi ovo unosno zanimanje.

Ako se već bavite programiranjem ili želite da postanete programer, pred vama je nekoliko saveta Džona Milera, softverskog razvojnog inženjera iz kompanije „Majkrosoft“, koji vam mogu pomoći da dostignete maksimalan napredak u karijeri.

Prema savetima Milera, u prvih deset godina karijere trebalo bi da ostvarite neke nezaobilazne stavke.

1. Postavite jasne ciljeve u karijeri

Radite i usmeravajte svoj rad prema svojim ciljevima i barem jednom godišnje razmotrite da li pratite taj smer i da li se vaš trenutni posao uklapa u to.

– Želite da budete menadžer? Definišite jasno odluku da li želite ili ne želite da se oprobate u vođenju IT sektora i upravljanju njime. Ako to želite, počnite da radite na tome.

– Uloga. Želite li da budete stručnjak u konkretnoj oblasti? Želite da imate mirnu karijeru u kojoj ćete samo dobijati zadatke koje treba da ispunite? Da li biste radije da se bavite jednom stvari, stalno istražujući nove dubine i mogućnosti ili možda želite da se bavite širim opsegom problema?

– Krajnji cilj. Imate li krajnji cilj u karijeri? Na primer, to može da bude: da kreirate svoj novi proizvod, novu vrstu softvera ili da imate stotine patenata, budete zamenik direktora kompanije, ili da budete istaknuti softverski inženjer.

2. Upravljajte svojom karijerom

Vaši menadžeri rade za kompaniju, a njihov posao je da vas navedu da budete maksimalno produktivni za minimalnu platu i rizik.

„Tu nema ništa zlonamerno, to je samo način na koji stvari funkcionišu u poslovnom svetu“, navodi Miler. „Ali zato vi treba da uzmete stvari u svoje ruke.“
– Pokrenite sami svoj napredak. Kada imate ciljeve za napredak u karijeri, podelite ih sa svojim menadžerom. Kada očekujete da budete unapređeni, kada ste nezadovoljni svojom platom i smatrate da zaslužujete više, kažite im to. Kada želite više mogućnosti, zatražite ih.

– Učinite ono što je najbolje za vas. Radite ono što je ispravno za vašu kompaniju, ali kada završite projekat ili dobijete mogućnost za unapređenje, ispitajte i druge mogućnosti. To je idealno vreme da krenete dalje, jer će tada ima najmanji negativan uticaj na vaš napredak u karijeri.

– Dajte svojim menadžerima razlog da vas unaprede. Posao vašeg menadžera, između ostalog, jeste i da vas zastupa u lancu poslovanja. Pobrinite se da menadžeri znaju šta ste do sada postigli i da budu svesni pohvala koje vam drugi upućuju. Onda oni mogu efikasno da predstavljaju vas kada dođe vreme da se opravda vaše unapređenje ili povećanje plate.

3. Nastavite da napredujete

Proveravajte na svakih šest meseci da li radite nove stvari. To može da bude i nova verzija istog zadatka, ali ako niste naučili nekoliko novih stvari, vreme je da se uključite i u neki sporedni projekat u kom ćete naučiti nešto novo. Vaša „nova znanja“ treba obično da budu usmerena ka nekoj novoj tehnologiji.

4. Proširite svoje znanje

Saznajte više o drugim delovima sistema na kojima vaša kompanija radi. Saznajte šta je drugačije od onoga što vi radite. Pročitajte kodove i čitajte povremene prijave kako biste razumeli srodne kodove. Volonterski se javite da pomognete u popravljanju „bagova“ ili pisanju kodova u drugim područjima, kada za tim postoji potreba.

5. Izgradite lični brend

Odaberite barem jednu stvar za koju ćete biti „osoba koja to najbolje radi“. Na primer, možete da budete osoba koja razume sve različite sisteme datoteka, osoba koja se najbolje snalazi u PHP-u i tome slično. Postanite stručnjak i zadržite tu stručnost. Ako ste vešti u pisanju, možete da pokrenete blog, pišete članke za postojeće blogove ili portale, učestvujete i doprinosite zajednicama kao što su „Stackoverflow“, „Reddit“ ili „Quora“. Možete da radite na projektima otvorenog koda, ako imate vremena za to.

6. Nemojte da budete sitničavi

Nemojte da učite neki programski jezik samo zato što je trenutno popularan, naučite ga kada vam bude potreban. Nemojte da čitate 15 različitih knjiga o obrascima dizajna, već pokušajte da pronađete relevantne uzorke za dizajn kada su vam potrebni za rad. I iskoristite sve vreme koje ste uštedeli da biste radili korisnije stvari.

Ako želite uspešnu karijeru u programiranju, a želite i da saznate više o potrebnim veštinama i znanjima, pratite savete onih koji su već ostvarili uspešnu karijeru.

Kurir

Komentari su zatvoreni.