Kako da anksioznost i stres ne utiču na vaš profesionalni razvoj

zena-pod-stresom

Image by rawpixel.com

Kada živite život po meri današnjice, žurite da stignete na sve strane, balansirate porodicu i posao i praktično živite po listi obaveza, u jednom trenutku ćete osetiti da vam je jednostavno dosta. Svega. Čak i previše. Kako se rokovi gomilaju, a očekivanja nadređenih povećavaju pritisak na vaše normalno radno opterećenje, neminovno ćete osećati da su vaš učinak, produktivnost i lični život pogođeni. Prema nedavnim istraživanjima, zaposleni kažu da stres i anksioznost najviše utiču na učinak na radnom mestu, sledi odnos sa kolegama i vršnjacima, kvalitet rada i na začelju se nalaze odnosi sa nadređenima. Dakle, kako možete ublažiti sve te stresore da biste neometano napredovali u svojoj karijeri i sačuvali zdravlje?

Vežbajte upravljanje vremenom

Bez obzira da li se organizujete pomoću digitalnog kalendara, aplikacije za tok posla ili rukom pisane liste obaveza, važno je da se vodite glavnim prioritetima i utvrdite kako su oni usklađeni sa vašim svakodnevnim zadacima. Pokušajte da napravite jasnu razliku između delova i celine tako što ćete posao rasporediti po satima, ostavljajući sebi dovoljno vremena za odmor. Umesto da gledate svaki radni zadatak kao najhitniji, procenite vreme nephodno za njihovo ispunjavanje i radite ih u skladu sa zadatim rokovima. Mogućnost da precrtate radne obaveze u razumnim vremenskim intervalima omogućava vam da kroz dan idete korak po korak i ostavlja vam osećaj svrsishodnosti i kontrole.

Unapredite svoje veštine

Umesto da izbegavate oblasti karijere koje vam izazivaju anksioznost, pokušajte da ih prihvatite tako što ćete se uhvatiti u koštac sa njima. Identifikovanje onoga što vas plaši može izneti na videlo mogućnosti za poboljšanje i podstaći vas da sami sebi postavite ciljeve. To može uključivati unapređenje vašeg obrazovanja kroz profesionalni razvoj, sticanje sertifikata, upis u program visokog obrazovanja ili promenu radnog mesta. Ako želite da usavršite svoje sposobnosti kroz stimulativan posao, Beograd je svakako dobar izbor jer nudi obilje različitih radnih mesta na kojima možete da napredujete. Takođe, postoje brojne profesionalne organizacije i udruženja koja su dostupna na regionalnom i nacionalnom nivou kroz koja možete da se povežete sa drugim profesionalcima u vašoj industriji.

zena-umor-stres

Image by rawpixel.com

Naučite da bolje komunicirate

Komunikacija je ključna kako za profesionalni rast i razvoj, tako i za vaš unutrašnji mir. Ukoliko smatrate da ste zaduženi za više stvari nego što treba, to se neće promeniti ako budete ćutali. Takođe, često se dešava da pomislimo da nešto nismo u stanju da uradimo, a zapravo ne razumemo dobro sve korake koje treba da preduzmemo. U tom slučaju, zakazivanje sastanka sa menadžerom je dobar način da zatražite povratne informacije o zadacima i steknete uvid u to šta je sve potrebno kako biste efikasno obavljali posao. Uspostavljanje dobrih veza sa kolegama može doneti saradnju na projektima i posledično, redukovati stres koji biste osetili da morate sve da uradite samostalno.

Postavite granice

Iako je poštovanje rokova neophodno kada je u pitanju uspeh na poslu, postavljanje čvrstih profesionalnih granica će pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje. Ovo se može postići poštovanjem dužine standardnih radnih dana i izbegavanjem donošenja posla kući. Na radnom mestu pokušajte da pravite razumne pauze tokom dana da ustanete i prošetate ili da pojedete ručak daleko od svog radnog stola. Ukoliko radite od kuće, napravite namenski radni prostor koji je odvojen od vašeg životnog prostora. Jednostavno izbegavanje provere e-pošte posle radnog vremena poštedeće vas dodatnog stresa. Odvajanje vašeg profesionalnog života od ličnog života pomoći će u smanjenju simptoma anksioznosti koje možda doživljavate.

Brinite o sebi

Briga o mentalnoj higijeni je sve popularnija, sa dobrim razlogom. Pošto trećinu svog života provodimo radeći, negovanje zdravih navika je neophodno ukoliko želimo da napredujemo u karijeri ne ugrožavajući svoje zdravlje. Zdrava ishrana, dovoljno sna i redovna fizička aktivnost su temelji na kojima počiva svačije subjektivno blagostanje. Ukoliko osećate potrebu da dodatno smanjite stres i anksioznost, pokušajte sa masažama, spa danima, čitanjem knjiga ili uzimanjem slobodnog dana ili produženog vikenda. Ukoliko imate utisak da simptomi ne prolaze, obratite se stručnom licu koje će vam pomoći i posavetovati vas.

Imajte u vidu da normalni nivoi stresa koegzistiraju sa svakom profesijom, ali da ne bi trebalo da se osećate loše zbog strahova povezanih sa svakodnevnim zadacima ili radnim okruženjem. Ako je potrebno, promenite posao, ali omogućite sebi razvoj na svim nivoima.