Još jedan udarac na džep, ove usluge ćemo morati DODATNO da plaćamo!Od prvog jula

0

Još jedan udarac na džep, ove usluge ćemo morati DODATNO da plaćamo!

 

Od prvog jula ovde godine većina taksi će dodatno da poskupi.

U Službenom glasniku objavljeni su novi izvodi republičkih administrativnih taksi, a koje je nedavno donela Vlada Srbije.

 

Cilj je bio da se one usklade sa dinarskim odnosima, da bi se na taj način iznos taksi uskladio sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koje redovno objavljuje Republički zavod za statistiku. Kako navode, uzima se indeks cena za period od 1. januara do 30. aprila ove godine.

Šta će sve da poskupi?

Kako je reč o usklađivanju cena, promenom će biti pogođena većina administrativnih taksi, i iako poskupljenje nije drastično, i najčešće iznosi od 10 do 50 dinara po taksi, građani kojima su potrebni određeni dokumenti i potvrde će već sledeće nedelje te usluge plaćati više.

Što se tiče izdavanja vozačke dozvole, ono će poskupeti 30 dinara, te će koštati 1.140 dinara. Zahtev za izdavanje, bilo probne ili redovne biće naplaćeno dodatnih 10 dinara, pa će iznositi 290 dinara.

 

Ako vam je potrebna dokumentacija koja je vezana za državljanstvo, rešenje o prijemu će od naredne nedelje biti skuplje za 530 dinara i biće potrebno da izdvojite 19.580 dinara. Potvrda o prestanku državljanstva će poskupeti sa 34.200 dinara, na 34.830 dinara.

Taksa za uverenja ili potvrde će takođe koštati 30 dinara skuplje, tj. 670 dinara dok će taksa za rešenje koštati 570 umesto dosadašnjih 550 dinara.

novac, pare, dinari, dinarIZVOR: MONDO/UROŠ ARSIĆ

Skok cene će pogoditi i sve koji vade dozvolu za nošenje oružja, koja će poskupeti za 240 dinara. Tako će sada za izdavanje oružnog lista i registracija oružja koštaće 5.780 dinara, umesto 5.620 dinara.

NALED: Stanje neporeskih dažbina i dalje neuređeno

Početkom juna, na konferenciji za novinare u NALED-u, direktorka za regulatornu reformu  Jelena Bojović je navela da je osnovna ideja reforme da se napravi jedinstveni registar neporeskih nameta.

“To pokušavamo deset godina, a ideja je da se napravi javni registar tih nameta u kome bi bile sve takse i naknade i da se one mogu naplaćivati samo ako su u tom registru”, objasnila je ona.

Na konferenciji je istaknuto i to da je ponekad u lokalnim samoupravama situacija šarenolika, u smislu da jedna ima 130 taksi dok druga ima 30 i sl. Oni su naveli tada da je prosečan iznos taksi koje se propisuju na lokalu 173 dinara, i da iznos varira od 20 do 300 dinara.

(MONDO/Blic Biznis)

Foto Pixabay
Izvor/Autor Mondo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.