JOE BIDEN ODMAH UVEO VELIKE PROMENE!

BIDEN je potpisao i uredbu o stopiranju napuštanja Amerike iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO)

0

Američki predsednik Joe Biden potpisao je u sredu izvršnu uredbu kojom je pokrenuo proces povratka SAD-a u Pariški klimatski sporazum, čime je opozvao jedan od ključnih poteza svog prethodnika Donalda Trumpa, prenose agencije.

Joe Biden je nedugo nakon što je prisegnuo kao 46. američki predsednik potpisao niz uredbi kojima je poništio Trampove klimatske uredbe, kako bi obnovio globalno liderstvo Sjedinjenih Država u borbi protiv klimatskih promena. Ukupno je potpisao 15 izvršnih uredbi i dve odluke vezane za državne agencije. Tramp se dugo vremena protivio globalnom klimatskom sporazumu koji su potpisale gotovo sve zemlje sveta, a u novembru 2020. SAD je i formalno istupio iz pakta. Ta američka odluka istovremeno je označila veliko smanjenje američkog finansiranja fondova za siromašnije države kako bi lakše prebrodile posledice klimatskih promena, prenose agencija.

Biden je prvog dana u uredu takođe potpisao uredbu kojom se traži revizija svih Trumpovih odluka kojima je ublažio mere zaštite okoline, uredbu kojom se opoziva dozvola za projekat naftovoda Keystone iz Kanade, te uredbu kojom se uvodi moratorijum na istraživanja nafte i plina u području Arktika koje je Trampova administracija nedavno otvorila za razvoj.

Biden je takođe obećao da će vratiti Sjedinjene Države na put da do 2050. godine postanu klimatski neutralne glede emisija stakleničkih plinova. Njegova misija obnove američkog klimatskog kredibiliteta neće biti lagana, s obzirom na političke podele u zemlji, pritisak naftnih kompanija i oprez međunarodnih partnera zabrinutih zbog dosadašnje Trampove klimatske politike.

“Jako smo skrenuli s puta u poslednje četiri godine s klimatskim poricateljem u Ovalnom uredu. Ulazimo u međunarodnu arenu s deficitom kredibilnosti”, rekao je John Podesta, savetnik bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je učestvovao u kreiranju Pariškog klimatskog sporazuma, prenosi Reuters.

Bidenove uredbe takođe traže od vladinih agencija da razmotre smanjenje emisije metana, izmene standarda efikasnosti goriva kod motornih vozila, te mogućnost širenja područja prirodnih rezervata i nacionalnih parkova koje je Trampova administracija redukovala.

Biden je potpisao i uredbu o stopiranju napuštanja Amerike iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO). Takođe, smesta je naredio stopiranje gradnje zida na granici s Meksikom što je bio veliki Trampov projekt. Bajden je učinito to tako da je izvršnom urednom poništio Trampovu deklaraciju o alarmantnom stanju u zemlji, što je bilo Trampov način da zaobiđe Kongres koji mu je odbio povećati fond za gradnju zida. Biden je poništio i Trampovu zabranu ulaska građana iz 7 muslimanskih zemalja.

Takođe, Joe Biden je propisao obavezno nošenje maski na javnim mestima u sledećih 100 dana.

Izvor/Autor Espreso.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.