Izložba fotografija Sonje Žugić – Fog line

0

Izložba fotografija Sonje Žugić – Fog Line  u petak 18.09. od 19h u Maloj galeriji Ulupudsa, Uzun Mirkova 12.  Izložba se može pogledati do subote 26.09.

Magla skriva, stvara prividan mir pred sledeću scenu.

Neprirodna je tišina pred nadolazećim.

Magla briše, stvarnost pretvara u obrise, mogućnost, neizvesnost.

Magla je trenutak bez pomeraja, prenapregnuti udah pred skok.

Magla je trenutak prelaza, obamrlo anastezirano stanje pred iskorak.

Magla pulsira svoje nepostojeće nepredvidive granice,

drži civilizaciju u vakumu, van vremena, van prostora, van trajanja,

van pripadanja, van plana, u iščekivanju…neprilagođenu.

Svesna nemogućnosti fotografije da prikaže i zadrži stvarnost

istražujem njenu subjektivnost do granica somnabulnog beleženja.

Ova serija fotografija nastala na Atlantiku 2019/20 pretstavlja unutrašnje pejzaže ograničene linijom magle, preispitivanja, portage, strahove, znakove

i predosećaje nadolazećeg trenutka koji upravo živimo.

Ritam i ponavljanje motiva daju pokret, efekat vira, kruga, približavaju muzici, mantri.

Pas kao duboko tiho razumevanje, dečak – ptica – anđeo – talas …

Motiv trenutka u magli gde vazduh stoji, bez pomeraja daje privid mira pred neminovnošću nadolazećeg pokreta, talasa, ritma života.

 

Sonja Žugić, je diplomirala na odseku za Filmsku i TV kameru Akademije u umetnosti u Beogradu i doktorirala na odseku za Scenski dizajn Interdisciplinarnih poslediplomskih studija Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Specijalizovala se iz oblasti dizajn svetla na Stanford univerzitetu.

Izlagala je samostalno u Ulupudsovoj galeriji Singidunum, Progres galeriji, Ozon galeriji, Maloj galeriji Ulupudsa, Suluj galeriji, Bartselona galeriji, galeriji Doma omladine Beograd, Prodajnoj galeriji Beograd, galeriji Ozon, galeriji Stara kapetanija u Beogradu, u Muzeju za umetnost i obrt u Zagrebu, u okviru meseca fotografije u Beogradu, Foto danima u Rovinju…

i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Nagradjena je plaketom velike Majske izložbe Ulupudsa(Udruženje likovnih i primenjenih umetnika I dizajnera Srbije) 2012. 2015. 2018. i godišnjom nagradom udruženja 2014, FIAP zlatnom medaljom na međunarodnom trijenalu pozorišne fotografije na Sterijinom pozorju, Gran Prijem i 1.nagradom za pejzaž u Rovnju.

Radi dizajn svetla za pretstave Duška Kovačevića, Ljubiše Ristića I drugih reditelja, a kao pozorišni fotograf sarađuje sa Narodnim pozorištem, Bitef festivalom, Bitef teatrom, Zvezdara teatrom, Beogradskim dramskim pozorištem, Malim pozorištem Duško Radović, sa magazinima iz oblasti kulture, British Council-om..

Vodila je radionice iz oblasti dizajn svetla u okviru FIST-a Festival internacionalnog studentskog teatra.

Radila je kao gostujući predavač na Fakultetu za medije i komunikacije iz oblasti pejzažne i pozorišne fotografije. Živi i radi u Beogradu.

Tel/fax + 38 1 64 308 68 07

www.lensculture.com/sonja-zugic

zugicsonja@gmail.com

Vaša email adresa neće biti objavljena.