ISTORIJSKI DAN ZA BEOGRAD Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji! Vesić: Ovo je dokaz da postojimo i BRAĆA RUSI su tu

0 6,830

Na Savskom trgu u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, danas je počelo postavljanje prvih delova, odnosno postamenta spomenika Stefanu Nemanji.

FOTO: STEFAN STOJANOVIĆ

 

Obilazak predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je odmah pozdravio radnike i rekao:

– Evo i naša braća Rusi su tu da zajedno podignemo ovaj spomenik.

 

Danas prisustvujemo istoriji, postavljanjem ovog spomenika. Ovo je dokaz da su Srbi stari narod sa svojom kulturom i tradicijom. Sramota je što do sad nismo imali spomenik ovakvom velikanu, ali zahvaljujući predsedniku Aleksandr Vučiću, ta nepravda je ispravljena. Ovo je dokaz da poštujemo svoju istoriju. Podizanjem ovog spomenika, zajedno sa odlukom da se podigne spomenik i despotu Stefanu Lazareviću, počinjemo da pokazujemo poštovanje prema srednjem veku. Ovo je početak drugačijeg razmišljanja o srpskoj istoriji i zato je današnji dan jako važan. Nalaziće se na najvećem trgu i to sa razlogom, rekao je Vesić.

– Spomenik će biti posebno osvetljen, ovo je spomenik onoga ko nas je zadužio i bez koga nie bi bili ono što jesmo. Ovo je dokaz da postojimo, dodao je on, a zatim se zahvalio autoru prelepog spomenika.

FOTO: TAMARA TRAJKOVIĆ

– Da je bilo sve po planu, spomenik bi bio postavljen i ranije , ali zadesilo nas je vanredno stanje, ali sve je ispalo kako treba i dočekali smo veliki dan u istoriji Srbije. Samo će veći i značajniji dan biti onaj, kada predsednik Vuičić otkrije postavljeni spomenik, zaključio je Vesić.

FOTO: STEFAN STOJANOVIĆ

U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa našima raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora, Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

Autor ovog istorijskog dela je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

FOTO: STEFAN STOJANOVIĆ

– Vajar Kališnjikov je uložio sve svoje sposobnosti, kako bi izgradio ovaj spomenik. Spomnik je kompletno urađen u Moskvi, a zatim podeljen na delove kako bi bio transportovan u Srbiju. Veoma smo zahvalni i zadovoljnji na pomoći koju dobijamo da bi se saradnja uspešno završila.

Spomenik i Trg će dobiti specijalno osvetljnej, kako i zaslužuju. Spomenik će biti gotov do sredine novembra, jer je u pitanju ozbiljan posao, dodao je Vesić.

Savski trg se prostire na 32.000 metara kvadratnih, od čega je 20.000 kvadrata čistog prostora, pa će svakako biti najveći trg u Srbiji.

Spomenik Stefanu Nemanji postavlja se na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Kurir.rs/Tanjug)Komentari

komentara

Foto Tamara Trajković
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.