Instruktorka plivanja objasnila šta NIKAKO ne sme da se radi na kupalištu

CRNI VIKEND U SRBIJI, UDAVILO SE TROJE DECE!

0

Troje dece stradalo je za samo tri dana, dvoje na neobeleženom kupalištu a treće na bazenu.

 

Srbija je za samo tri dana doživela tri tragedije – deca neplivači stradala su na kupalištima. Dvoje dece iz Feketića se udavilo na “divljem” kupalištu dok je mališan od samo deset godina pronađen mrtav na dnu bazena kod Sombora. Posetioci bazena i drugih kupališta u velikom su broju neplivači, čak polovina populacije mlađe od 30 godina ne ume da pliva ili je vrlo nesigurna u vodi.

 

Kristina Miladinović, instruktorka iz Udruženja spasilaca, rekla je da postoje mere predostrožnosti koje svako može da preduzme da bi izbegao nezgodu koja može imati tragičan ishod.

 

Veliki je problem o razvijenoj svesti, plivanje nije samo plivanje na bazenu već i održavanje na površini vode. Važno je gde se kupamo, vidimo da je veliki broj nezgoda na ‘divljim’ plažama i kupalištima bez infrastrukture”, rekla je ona.

KRENU DA PREPLIVAJU ADU, A NE UMEJU!

Da li su bezbedniji plivači koji se boje ulaska u vodu?

“Strah je čudo, on može dovesti do nezgoda koje mogu da budu i fatalne. Najčešće ljudi precene svoje sposobnosti, probaju da preplivaju Adu Ciganliju i na pola shvate da nemaju snage ni da se održe na površini, kamoli da plivaju na drugu stranu ili nazad”, rekla je ona.

Koliko imamo vremena ukoliko neko počne da se davi, da bi mogao da bude spasen, zavisi od toga ko će mu priteći u pomoć.

“Spasilačke službe su profesionalne, mi se bavimo i prevencijom, da ne bismo morali da skačemo po nekoga, mi smo tu i da upozorimo na vreme kako do incidenta ne bi došlo. Kada neko uđe u vodu, mi već vidimo da li će se snaći i znamo da imamo sekunde da odreagujemo”, rekla je ona.

 

Nikako deca ne smeju u vodu bez nadzora roditelja.

“Uvek apelujemo na roditelje, nije dosta da oni sede na peškiru a da se dete kupa u plićaku, makar imalo šlauf ili mišiće. Dete potone u sekundi, nema svest da zove u pomoć, dovoljan je trenutak za tragediju. Budite pored deteta u vodi, uvek”, upozorila je Kristina.

NIKAD U VODU POSLE JELA ILI PIĆA!

Tragični ishodi ne događaju se samo zbog neznanja ili nepažnje, već i zbog pregrejanosti i drugih faktora.

“Nemojte konzumirati alkohol pre ulaska u vodu, niti obilan obrok, pazite i da ne idete pregrejani u hladniju vodu. Nema gurkanja, potapanja, to su sve mere prevencije. Idite na uređena kupališta koja imaju infrastrukturu, ona postoji da bi bilo bezbedno. Služba spasilaca, redara i medicinske hitne pomoći su minimum da bi boravak na vodi bio bezbedan”, rekla je Miladinovićeva.

Da li bi bazeni trebalo da budu dostupni u to kasno vreme, pa još deci?

“Mora da postoji svest o tome da se ne ide na kupalište bez spasilaca, roditelji moraju da znaju da ne puštaju decu na razna mesta gde ima vode, moraju imati informaciju gde su deca, s kim su i umeju li da plivaju”, rekla je ona.

Kada bi dete trebalo da nauči da pliva, umnogome zavisi od samog deteta.

“Zavisi od deteta, u tom uzrastu su interesovanje i sposobnosti različite. U školskom uzrastu je dovoljno zrelo, dete i da ima manje od 12 godina i da zna da pliva, ne sme da ide samo na bazen”, rekla je ona.

“Plivanje je deo kulture, svaka osoba na svetu bi morala da ume da pliva. Mnogo je ljudi, ne samo dece, koji ne umeju da plivaju”, rekla je ona.

(MONDO)

Foto TV PRVA/MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ
Izvor/Autor Mondo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.