INFOSTAN, STRUJA, TELEFON, PREVOZ… Prosečna četvoročlana porodica za osnovne račune izdvaja 30.000 DINARA MESEČNO

0

Mesečni nameti koje namiruje prosečna beogradska porodica rastu iz godine u godinu, pa tako roditelji sa dvoje dece za uobičajene potrebe iz kućnog budžeta ovih dana izdvajaju i do 30.000 dinara.

Ako se kao kriterijum za računicu uzme četvoročlana zajednica koja u glavnom gradu živi u stanu od 60 kvadratnih metara, za naplate koje na njihovu adresu stižu svakog meseca potrebno je izdvojiti više od polovine prosečne plate u Srbiji.

Jedna od glavnih dažbina jesu usluge “Infostana” koje sa fakturom za vodu, grejanje i održavanje zgrade obično iznose oko 11.000 dinara. Snabdevanje elektičnom energijom, u zavisnosti od doba godine košta između četiri i pet hiljada srpskih novčanica, a tome treba dodati i cene investicionog održavanja zgrade, te naknadu za upravnika stambene zajednice. Ove dve stavke skupa oslabiće porodični budžet za još jednu “crvenu”.

Zbirno, samo potrepštine stanovanja već predstavljaju rashod od 17.000 dinara.

FOTO: PROMO

Pretpostavimo da su oba roditelja zaposlena i da njihova deca pohađaju neku od beogradskih stručnih srednjih škola i gimnazija. Budući da su u tom slučaju retki oni koji na radno mesto ili u obrazovnu ustanovu ne idu sredstvima javnog prevoza, to su onda četiri Busplus kartice koje treba dopuniti.

Za roditelje, dakle, valja izdvojiti dva puta po 3.275, a za srednjoškolce uplatiti dopunu na dve mesečne kartice od po 1.120 dinara. Tu se, stoga, može napraviti drugi presek, te zaključiti da se na vožnju gradom odvaja ukupno 8.790 dinara.

Iako ne potpadaju pod nužne ljudske potrebe, kablovska televizija i Internet komoditet su bez kojih je 21. vek nezamisliv, a koji će iz džepa izmamiti još par hiljada dinara. Slično je i sa mobilnim telefonima za koje se uveliko podrazumeva da ih svi moraju imati. Četiri tarifna paketa ni u najboljem slučaju neće stajati manje od 2.000 dinara.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA

To znači da ako želite da živite “kao sav normalan svet” zadovoljstvo ćete platiti najmanje 4.000 dinara.

Kada se podvuče konačna crta i sumiraju sve brojke dolazi se do računa da se za namirivanje navedenih osam stavki svakog meseca izdvaja 29.790 dinara, pa ne čudi što uz sva poskupljenja “preživljavanje od prvog do prvog” u prestonici mnogi kotiraju kao kategoriju ekstremnih sportova.

Foto Promo
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.