Imenovana prva ulica u “Beogradu na vodi”, evo i kome će u srpskoj prestonici biti podignuti spomenici

0 3,884

Želimo da očuvamo uspomenu na velikane, navode u gradskoj skupštini.

Bulevar koji će spajati Bulevar vojvode Mišića (kod Sajma) i Karađorđevu ulicu biće nazvan po nekadašnjem američkom predsedniku Vudru Vilsonu, a kako je najavljeno iz Uprave grada svoje spomenike u Beogradu dobiće blaženopočivši patrijarh srpski Pavle i osnivači srpske košarke.

Novi gradski bulevar na prostoru „Beograda na vodi” poneće ime nekadašnjeg predsednika SAD-a Vudroa Vilsona, a svoje spomenike dobiće patrijarh Pavle i osnivači srpske košarke, odlučili su odbornici gradske Skupštine.

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, precizirala je da je reč o novom gradskom bulevaru na prostoru “Beograda na vodi”.

“Radi se o inicijativi predsednika Vučića, jer je Vudro Vilson izdavanjem srpskog proglasa 1918. godine i zalaganjem za sigurno obezbeđivanje pomorskog izlaza Kraljevine Srbije pružio našem narodu bezrezervnu podršku. Tomas Vudro Vilson je dobitnik i Nobelove nagrade za mir i ovaj gest predstavlja želju za što bolje odnose između dve zemlje. To je istovremeno i imenovanje prve ulice u projektu Beograd na vodi koji je od nacionalnog značaja”, rekla je Radulović.

11TRI Belgrade – Dođite na Adu, pobedite sebe!

Obrazlažući predlog za spomenik patrijarhu Pavlu ona je istakla da se radi o predlogu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, na osnovu inicijative gradskog urbaniste Milutina Folića.

“Zbog svoje skromnosti i čovekoljublja, patrijarh Pavle je zaslužio spomen-obeležje. Predložena lokacija je pored Crkve Svetog Marka, na zelenoj površini, uz novi plato. Ovaj spomenik biće simbol svih vrednosti iza kojih je patrijarh Pavle svojim služenjem Bogu i narodu čvrsto stajao”, rekla je Radulović.

Odbornici su odlučili i da se na Kalemegdanu, na prostoru između košarkaških terena „Crvene Zvezde” i „Partizana, podigne spomenik utemeljivačima srpske košarke.

Kako je objasnila Radulovič reč je o reprezentativcima koji su se kvalifikovali na prvo Svetsko prvenstvo.

Glavna železnička stanica još nije zaboravljena: Jedni ne znaju da nema vozova, drugi svrate da predahnu i sete se starih vremena (FOTO)

“Želimo da očuvamo uspomenu na velikane srpske košarke, jer iako je tadašnja reprezentacija nosila ime Jugoslavije, činili su je igrači iz Beograda, Crvene zvezde i Partizana.”

Odbornicima gradske Skupštine tim povodom obratila se i bivša reprezentativka naše zemlje u košarci, Nataša Kovačević, koja je istakla da je važno očuvati uspomenu na izvrsne košarkaše i zahvalila se Gradu Beogradu na ideji za podizanje spomenika.

Izvor: BKTVNews/Beoinfo


VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto Facebook Belgrade Waterfront
Izvor/Autor BKTVNews

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.