Imate vozačku dozvolu D kategorije, a nemate posao: Beogradu nedostaje na stotine vozača

0 1,417

Teško je naći ljude, imamo stalno otvorene konkurse – kazao je direktor GSP-a Željko Milković.

U Beogradu nema dovoljno vozača autobusa i trenutno ih fali na stotine, zbog čega bi gotovo svako ko ima dozvolu D kategorije mogao da računa na siguran posao.

 

Prema rečima direktora GSP-a Željka Milkovića iz tog preduzeća je u poslednje vreme otišlo oko 150 vozača.

– Nešto smo uspeli da nadomestimo. Dobili smo saglasnost Grada, ali to ide sve teže i teže. Teško je naći ljude, imamo stalno otvorene konkurse – kazao je on.

U GSP je prešlo dosta vozača privatnih prevoznika, ali je sada kod njih manje zaposlenih. Prevoznici za Blic kažu da im vozači odlaze u GSP jer imaju nešto bolje uslove rada, ali i referencu za odlazak u neku inostranu firmu.

Isti posao je u Hrvatskoj plaćen i više od 800 evra,u Sloveniji duplo više, a u nekim evropskim zemljama i više od 2.500 evra.

Isto tako, rad na gradskim linijama smatra se najtežim.

– Gradski saobraćaj je najteži režim rada vozača. Vožnja stani-kreni, veliki broj prepreka na putu, automobili, biciklisti, pešaci… Putnici stalno ulaze i izlaze i o njima treba voditi računa – kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Zbog toga pre biraju međugradske i međunarodne linije, a rad u inostranstvu za njih ne predstavlja problem – provedu nedelju, dve u inostranstvu, pa se vraćaju porodicama.

To što ih nema dovoljno takođe smanjuje bezbednost u saobraćaju, je ri pored kažnjavanja nesavesnih vozača, oni su svesni da nema ko da ih odmeni i da su im otvorena vrata i da pređu kod nekog drugog prevoznika.

 Komentari

komentara

Foto Wikimedia/Pudelek
Izvor/Autor Telegraf

Your email address will not be published.