Hrvatski mediji o pomoći nakon potresa: “Srbija za Petrinju donirala više nego Crkva”

0

Hrvatski Index ističe da je Srbija uplatila oko 550 hiljada kuna više nego Crkva

 

Hrvatski Index izveštava kako je nakon potresa veća pomoć stigla iz Srbije nego od Crkve. 

Kako navode, dva dana nakon razornog potresa u Petrinji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je da će donirati sedam miliona kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namenjen onima kojima je pomoć najviše potrebna u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kako je tada najavio generalni tajnika HBK Krunoslava Novaka, o daljoj pomoći će se raspravljati na predstojećem plenarnom zasedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i drugi načini mogućeg delovanja.

Ističu da je najavljen i projekat uspostavljanja kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Caritas nastoji da uspostavi zajedno s Malteškim redom.

Vlada Srbije odobrila milion evra

Dan ranije, odnosno dan nakon potresa, kako piše IndexVlada Republike Srbije donela je odluku da Hrvatskoj uputi iznos od milion evra finansijske pomoći.

– To je gotovo 550 hiljada kuna više od iznosa koji je uplatila Crkva, institucija koja iz džepova poreznih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna – ističe ovaj portal.

 

“Tačan iznos koji im svake godine darujemo i dalje nije poznat, jer je Katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna. Naime, kako je Katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja i dobija novac i od državne i od županijske i od lokalne vlasti, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće saznati baš sav novac koji se s raznih državnih nivoa i institucija sliva na račune Katoličke crkve, koja u Hrvatskoj ima više od dve hiljade pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana. Pritom je sav taj novac, koji Katolička crkva dobija od države, izuzet od provere Državne revizije”, zaključuje Index.

Kako navode, do brojke od oko milijardu kuna godišnje došli su istraživački novinari koji su se bavili tom temom, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos. Sav taj novac izuzet je od provere Državne revizije.

“Postom i molitvom protiv posledica potresa”

“I dok biskupi čekaju iduće plenarno zasedanje HBK-a, Srbija je već, kako neslužbeno doznajemo, odlučila da pošalje novu turu pomoći”, ističe ovaj portal.

Kako nezvanično saznaje Index, iz Srbije stiže dodatnih 100 hiljada evra za kupovinu mobilnih kontejnera u koje će biti smeštene osobe koje su izgubile svoj dom. Oni dodaju da je ta informacija nezvanična i nije još potvrđena.

“Međutim, kad pišemo o pomoći Crkve, treba spomenuti da je varaždinski biskup Bože Radoš proglasio Dan posta i molitve, a produžio mu se i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je takođe vernike pozvao na molitvu za žrtve potresa”, piše Index.

(Telegraf.rs)

Foto Tanjug/HINA/DAMIR SENCAR
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.