Hrvatska kriza identiteta: Posle Tesle i Andrića, Marka Pola prekrstili u Hrvata!

0 54,499

Hrvatska kriza identiteta ponovo uzima maha kao nebrojeno puta do sada. Hrvati svojataju srpske istorijske ličnosti u pokušaju da daju pečat svom nacionalnom identitetu koji je blago rečeno sumnjiv, da ne kažemo nepostojeći

 

Bezbroj je primera u bližoj i daljoj istoriji hrvatskog prisvajanja poznatih Srba, ali sada su otišli korak dalje u “bogaćenju svoje nacionalne povijesti” pa prisvajaju sve redom! Tako su osim Nikole Tesle, Iva Andrića među svoje velikane svrstali i italijanskog istraživača Marka Pola!

 

Izložba pod nazivom “Hrvatska svijetu” u kojoj predstavljaju “hrvatske” naučnike koje su zadužili celo čovečanstvo ubrojala je mnoge znamenite Srbe, Italijane i tek ponekog Hrvata.

printskrin Hrvatska svetu, bolje hrvatska krađa

Nazovi projekt Večernjeg lista “Hrvati koji su menjali svet” od strane hrvatskih medija okartakterisan je “kao svojevrsna retrospektiva postignuća naroda koji je tek pre tridesetak godina u dramatičnim okolnostima dobio svoju državu”.

– Pod nazivom “Hrvatska svetu”, Večernji list, otvara izložbu o velikanima, istaknutim naučnicima, izumiteljima, književnicima, umetnicima i istraživačima hrvatskog porekla koji su u nasleđe svetu ostavili svoje izume, knjige, umetnička dela, pronalaske i znanje, a Hrvatskoj još i veliki ponos – stoji u opisu Večernjakove izložbe.

 

12 znamenitih “Hrvata”

Po izboru Večernjeg lista, “Hrvati” koji su zadužili svet su Nikola Tesla, Ivo Andrić, Marko Polo, Ruđer Bošković, Faust Vrančić, Sveti Jeronim, Andrija Štampar, Ivana Brlić-Mažuranić, Andrija Mohorovičić, Julije Klović, Marko Marulić, Ivan Meštrović.

Da ironija bude bude još veća Hrvati koji su se do juče odricali svega srpskog, bacajući anatemu na svoje srpsko poreklo i za sebe tvrdili da su iransko pleme kako bi zatrli svoje srpske korene, danas vrlo rado prisvajaju naučnike koji su se za života izjašnjavali kao Srbii!

Fotoilustracija Nikola Tesla

Tesla, sin pravoslavnog sveštenika je – Hrvat

Po ko zna koji put koriste svoje licemerne dvostruke aršine, tako sada Nikolu Teslu “izumitelja žarulje” predstavljaju kao Hrvata samo zato što je rođen u Hrvtaskoj, koja je u vreme njegovog rođenja nije ni postajala! Hrvati nisu baš tako govorili i dičili se njime kada su mu 1991. godine opustošili kuću u Smiljanu i pobili mu saplemenike, Tesle. Možda bi bilo bolje da svetu kažu da šačica Srba koja danas živi u Teslinom selu u 21. veku nema struju, nego šta ga predstavljaju kao Hrvata koji je zadužio svet!

Nikola Tesla rođen je 1856. godine u selu Smiljan u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo “Vojna krajina” i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

Andrić je srpski nobelovac

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku u Bosni i Hercegovini. Srpski pisac se u ličnim dokumentima izjašnjavao kao Srbin.

U ličnoj karti izdatoj 15. juna 1951. godine u Beogradu, u rubriku “narodnost” književni velikan je upisao “srpska”. Mesec dana kasnije, 19. jula, u vojnoj knjižici za “narodnost” uneo je – Srbin. Nešto kasnije, godine 1955, što je već poznato, prilikom ulaska u Komunističku partiju, u evidentni list Andrić je svojom rukom na mesto za nacionalnost napisao “srpska”. Isto stoji i u venčanom listu iz septembra 1958. kada se u opštini Stari grad venčao sa Milicom Babić.

Public Ivo Andrić u svim dokumentima se izjasnio kao Srbin

Marko Polo – Hrvat s Korčule

Marko Polo je je bio venecijanski trgovac i istraživač rođen na Korčuli, koja je bila u sastavu Venecije, kasnije Mletačke Republike, ali to ni najmanje ne smeta Hrvatima da nazovu svojim. Bez obzira što je Marko Polo Italijan, predstavljaju ga kao hrvatskog znanstvenika i putopisca.

Faust Vrančić

Faust Vrančić rođen je u Šibeniku 1551. godine u porodici Mihovila i Katarine Dobrojević. Njegovi roditelji su imali još četvoro dece. Prema Jevtu Dedijeru, Vrančići su srpska porodica iz Hercegovine, iz Ljutog Doca kod Širokog Brijega, i slavili su Petrovdan pre odlaska u Hrvatsku.

Ruđer Bošković

Ruđer Bošković je rođen 1711. godine kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića, Srbina iz Orahova kod Trebinja u Hercegovini i majke Paole, italijanskog porekla, iz porodice Bara Betere, poznatog dubrovačkog pesnika.

Osim Marka Pola, italijanskog slikara pod imenom Giorgio Giulio Clovio, prekrstili su u Julija Kolovića te ga predstavili kao hrvatskog minijaturistu!

Otac hrvatske književnosti, Marko Marulić, je zaista rođeni Splićanin ali od oca Nikole i majke Dobrice. Prezivali su se Pečenić dok se nisu prezvali u Marulus ili De Marulis, odnosno Marulić.

Čitaoci mogu sami da zaključe kog su porekla pomenuti naučnici i istorijske ličnosti.

printskrin

“Hrvatski izumitelji”
Čitav vek pod tuđom čizmom

Svi ti nazovi, znameniti “Hrvati”, kojima se diče i šepure svetu posledica su hrvatske mitomanije, koja je oduvek bila nesamostalna zemlja pod tuđom upravom!

Lijepa njihova je bila pod Mletačkom Republikom, pod Ugarskom, Austrijom, Turskom… Uvek su bili pod tuđom čizmom i to im je zapisano u genetskom kodu i ciklično se ponavlja. Danas su pod okriljem EU, a koliko se ne snalaze kada samostalno treba nešto da odluče, trenutno se najbolje se vidi na banalnom primeru nabavke vakcina i spasavanja ljudskih života. Oni i dalje sede skrštenih ruku i čekaju EU da ih se seti da postoje!

Najbolje ih je svojevremeno okarakterisao jedan srpski estradni umetnik nazivajući ih austrougarskim konjušarima. Taj epitet im izuzetno pristaje jer su uvek služili tuđa carstva i tuđe vladare.

Kao svi veštačko stvoreni narodi prisiljeni su da falsifikuju svoju istoriju, prinuđeni da prisvajaju tuđe naučnike, pisce, umetnike i prikazuju ih kao svoje, iako nemaju nikakvog istorijskog temelja za svoje bolesne teze. Sudeći po svemu najmiliji su im Srbi, doduše znameniti i najbolje mrtvi.Komentari

komentara

Foto wikipedia.org
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.