Haški tribunal: DANAS IZRICANJE KONAČNE PRESUDE KOMANDANTU VOJSKE RS!

Da sude po dokazima i zakonu, Mladića bi morali da oslobode!

0

Sin Darko Mladić i advokat Branko Lukić kažu da Hag mora da oslobodi generala Ratka Mladića ako sudi po dokazima. Kakvu god presudu da izreknu haški inkvizitori, general Mladić za većinu Srba ostaje heroj

 

Haški tribunal, ako sudi prema dokazima i zakonu, danas mora da oslobodi generala Ratka Mladića, ili u najmanju ruku da naloži novo suđenje! Ovo tvrde Darko Mladić, sin generala Mladića, i advokat Branko Lukić, koji zastupa bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

 

Međutim, Hag danas najverovatnije neće doneti presudu, već politički proglas, pa su mnogo veće šanse da general bude ‘osuđen’! Izricanje konačne presude Mladiću zakazano je za danas u 15 sati, a general je u prvostepenom postupku osuđen na doživotni zatvor za navodne ratne zločine u BiH.

Pogrešna presuda

Darko Mladić kaže da se nada da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu uvažiti brojne argumente odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu i da će osloboditi njegovog oca.

– Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće demonstriralo pristrasnost, dokazali smo izvrtanje činjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja. Po svim tim osnovima, odbrana je u žalbi pokazala da je prvostepeno veće pogrešno presudilo… – ističe Mladić, dodajući da putuje u Hag kako bi iz posebne prostorije pratio izricanje presude.

 

Činjenice

* Ratko Mladić je u novembru 2017. osuđen na doživotni zatvor

* I odbrana i tužilaštvo izjavili su žalbe na tu sudsku odluku* Sudije mogu da potvrde presudu, preinače ili je ukinu i nalože novo suđenje* Mladić je osuđen za 10 od ukupno 11 tačaka optužnice

– Moj otac će biti u sudnici, kao i pravna savetnica Peta Luis Bagot. Ratko je insistirao da lično bude u sudnici, bez obzira na veoma loše zdravstveno stanje. Posle presude imaću sat vremena da se vidimo. Radujem se što ću ga konačno videti posle skoro godinu i po dana, jer nismo imali prilike da uživo popričamo zbog korone. Kakva god presuda da bude, nadam se da stres neće biti preveliki za njega – kaže Darko Mladić.

Mladićev advokat Branko Lukić, takođe, očekuje ili oslobađanje generala ili nalog za ponavljanje suđenja.

 Ako su zaista analizirali dokaze odbrane i ako su ih pogledali, onda očekujem oslobađajuću presudu ili, u najmanju ruku, naredbu za ponavljanje suđenja. Zaista nemam dilemu da će prvostepena presuda biti promenjena samo ako su pogledali naše dokaze. Ako opet bude politika na sceni, onda neće ni biti doneta presuda, nego politički proglas – upozorava Lukić.

Sudska diverzija

Prema njegovim rečima, prvostepena presuda polazi od presuđenih činjenica iz ranijih presuda protiv Srba, u čijem donošenju su učestvovale i sudije iz Mladićevog prvostepenog veća.

– To je velika diverzija prvostepenog veća. Sudije su izbegle da analiziraju dokaze koje smo podneli. Odlučili su da dokaze odbrane uopšte ne gledaju kako ne bi morali da priznaju greške u ranijim presudama – ističe Lukić.

Foto Printscreen
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.