GRANICE EU OTVORENE ZA SRBIJU Danas odluka o uslovima za ulazak u zemlje unije

0 6,951

Srbija se nalazi na inicijalnoj listi od 14 zemalja za koju su se ambasadori EU u načelu saglasili da bi od 1. jula mogli slobodno da ulaze u zemlje šengenskog prostora.

 

Ali odluka još nije doneta. Konsultacije na višem nivou su nastavljene preko vikenda, uz očekivanje da u ponedeljak u Briselu bude donet pisani dekret o načinima i uslovima prelaska granice.

Ambasadori su dugo većali u petak po podne, a pred sobom su imali širu listu od četrdesetak zemalja. Diskusija je nastavljena u subotu i nedelju pre svega oko uslova i zemalja koje se ne nalaze na ovoj skraćenoj listi.

Na spisku su, uz Srbiju, još i Crna Gora, Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj. Takođe je pridodata i Kina, ali uz uslov reciprociteta. Trebalo bi da od srede budu prihvaćeni i žitelji “mikrodržava” – Andore, Monaka, Vatikana i San Marina.

Na spisku se zasad ne nalaze SAD i Brazil, zemlje koje su u ovom trenutku naročito pogođene pandemijom, ali ni Rusija. Uslove ulaska i spisak zemalja EU bi trebalo da revidira na svakih petnaest dana, imajući u vidu broj novih slučajeva, načine na koji zemlja tretira epidemiju, broj izvršenih testova i druge preduzete mere.

Princip prema kome se vode u Briselu jeste da bude dozvoljen ulazak građanima zemalja koje se uklapaju u prosek EU, a to je da imaju manje od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. Deo diskusije se vodio i na temu verodostojnosti pristiglih podataka, a diplomatski izvori ističu da se u tom smislu polemisalo naročito oko Kine.

– Konsultacije su nastavljene po evropskim prestonicama, jer je bilo još dosta nesuglasica. Ne bi bilo dobro da se čeka duže od ponedeljka, jer je 1. jul već u sredu – ističe, za “Novosti”, izvor iz Evropskog saveta.

Dodatnu komplikaciju predstavlja činjenica da svaka zemlja članica u vreme krize sama kontroliše svoje granice, ali u sedištu EU ipak nastoje da svemu daju zajedničku formu.Komentari

komentara

Izvor/Autor Alo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.