GRAĐEVINCI U ŠOKU Gradili nemački supermarket, otkrili nacistički bunker na Vidikovcu!

Na gradilištu gde bi 2017. trebalo da nikne objekat nemačkog trgovinskog lanca “Lidl”, radnici su pronašli – nemački bunker iz Drugog svetskog rata!

Betonska grdosija brzo je postala atrakcija za radnike, ali i stanare iz obližnjih zgrada. Odmah su krenule priče kako se sredinom prošlog veka na Vidikovcu nalazilo nemačko vojno utvrđenje gde su se Nemci skrivali od partizana i pripadnika Crvene armije, a od sledeće godine, kada je planiran završetak radova, na istom mestu juriće kupci za povoljnim cenama, a umesto pušaka nosiće kese namirnica.

bGLktkqTURBXy8xZWZlMDhiYTg0MjIyNzVlMTU4ZGIyM2UyYWFmZDQ2ZS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
– Postoji više verzija, ali najverovatnija je priča da je izgrađen u Drugom svetskom ratu, kako tvrde i meštani. Bunker je odlično napravljen, sve ove godine ostao je veoma očuvan, u dobrom je stanju. Izgrađen je tako da je na horizontalni red betona dodavano po dva metra zida od kamenja. Postoje najmanje tri nivoa, a moguće da ih je bilo još. Čini se da će sa nastavkom otkopavanja biti još spratova – otkrili su nam radnici.
Kakav je u ratnom periodu izgledao boravak u njemu, poznato je samo vojnicima koji su tu bitisali u ratnim vremenima. Danas je moguće prići samo iz otvora za dejstvo, dela koji se nalazio iznad zemlje, dok su spolja vidljive spust merdevine. Njima se dolazi do prostorije niskih plafona, u kojoj je moguće boraviti samo pogrbljen ili u ležećem položaju. Stepenicama kružnog oblika stiže se u prostorije za boravak i skladište municije. A tamo je jedino vidljivo preostalo smeće, kao svedok novijeg doba. Ni traga od ratne opreme.

w9ZktkqTURBXy82NTU0ZTg0NjU5M2I3YzZiMDg1Y2I1NjgzMzhhZGU3OS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Bunker će, po svemu sudeći, uskoro otići u istoriju, Sa radovima koji su otpočeli 1. avgusta, radi izgradnje hipermarketa, podzemni objekat se iskopava iz zemlje i razbijaju se njegovi delovi. Ipak, ako je verovati istoričarima, vrlo je moguće da će radnici na ovom području pronaći čitav kompleks bunkera!

U BLIZINI PALA BOMBA 1999.

Ova lokacija na Vidikovcu bila je interesantna ratnim stratezima kroz vekove. Tako je za vreme bombardovanja 1999. u neposrednoj blizini pala i jedna bomba koja nije eksplodirala.

Blic

Komentari su zatvoreni.