Stevanović: Sve više je pacijenata sa teškom kliničkom slikom! (Video)

NE LEČITE SE KOD KUĆE, STANJE JE ALARMANTNO!

0
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa direktorima kovid bolnica

 

Direktor Infektivne klinike KCS doktor Goran Stevanović izjavio je danas da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema, te da zabrinjava trend da u poslednje vreme dolaze pacijenti sa ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.

“Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu”, apelovao je Stevanović, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

On je rekao da je očigledno da neki još ne vide da je ogroman broj obolelih, pozivitnih, da se bolnički kapaciteti permantno pune, a da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi, sa teškim kliničkim slikama, sve veći.

Zato je, kaže, ponovo razmatrana mogućnost da se, bez obzira na početak rada kovid bolnice u Batajnici, još racionalnije iskoriste kapaciteti.

Tako će svi pacijenti koji su u bolnicama, koji su u fazi oporavka i nije im potrebna više kiseonička potpora, razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom da bi se kiseonička mesta obezbedila za pacijente za težom kliničkom slikom.

Stevanović je apelovao na sve da poštuju epidemiološke mere – nošenja maski, držanja distance, jer je to, ističe, jedino što sada može da pomogne.

tanjug/Nikola Anđić

Goran Stevanović

Direktor Kliničko bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” dr Vladimir Ðukić ukazao je danas da je zdravstveni sistem prenapregnut i apelovao na građane da veruju lekarima, jer ih oni neće otpuštati ni dan ranije, ni posle onoga što bude potrebno.

Ðukić je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, preneo da se u KBC “Dr Dragiša Mišović” trenutno nalazi 360 kovid pacijenata, od kojih skoro 90 na intenzivnoj nezi.

“Naši kapaciteti za mesta koja zahtevaju ventilatornu podršku su veliki, ali pacijenti su teški i zahtevaju veliku apsorpciju osoblja i svih resursa. Imamo 20 dece, 20 majki sa njima. Ima dosta komplikovanih trudnica u graviditetu koje zahtevaju lečenje infektologa, ginekologa, pulmologa. Kliničke slike su teže nego u prethodnom periodu”, objasnio je on.

Ðukić je istakao da kapaciteti nisu bili nikada popunjeniji nego sada.

Bolnica u Batajnici, prema njegovim rečima, relaksirala je čitavu percepciju kapaciteta u zdravstvu.

“Ali biće i ona nedovoljna, jer je u dva i po dana popunjena sa 320 pacijenata. Ostali delovi zdravstvenog sistema su prenapregnuti. Situacija zahteva ne ozbiljnost, već potpuno objektivno sagledavanje pacijenata”, istakao je Ðukić.

tanjug/Nikola Anđić

Vladimir Đukić

On je rekao da će svi, kojima je zaista potrebno lečenje u bolnici, biti zbrinuti, a da ostali, koji pokušavaju da prečicom dođu do bolničkog kreveta moraju biti svesni da, željom da ostanu dan duže, nekoga lišavaju da bude kvalitetno lečen.

“Apelujem da svi imaju poverenje u lekare, da neće biti otpušteni ni dan ranije, a ni posle nego što to zahteva njihovo zdravstveno stanje”, poručio je on.

Dirketor KBC “Zvezdara” dr Petar Svorcan preneo je da je u toj ustanovi trenutno hospitalizovano 405 kovid pacijenata, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi, a 24 intubirano.

“Od petka do jutros primili smo 116 pacijenata, isto toliko smo i otpustili. Juče smo primili 45 i otpustili 40. Dominiraju pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Svi koji se primaju zahtevaju kiseoničku terapiju”, naglasio je on.

Svorcan je apelovao na građane da poštuju sve preventivne mere kako bi rasteretili zdravstvo.

Foto tanjug/Nikola Anđić
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.