FORBS: Srbija je šampion vakcinacije, DIGITALNOM TEHNOLOGIJOM SPASAVAJU BUDUĆNOST!

0

Srbija i druge zemlje koje su pokazale suverenost u nabavci vakcina postaju globalni šampioni vakcinacije. Ovim rečima ugledni američki magazin “Forbs” piše o porecesu imunizacije stanovništva koje sprovodi Srbija koja se ubraja među najuspešnije države sveta kada je reč o vakcinaciji svojih građana protiv korona virusa

 

– Srbija predstavlja savršen primer sprovođenja vakcinacije. Građani ove zemlje mogu da biraju, ne samo vrstu vakcine, već i mesto u kome žele da se vakcinišu. Imunizacije se sprovodi širom Srbije na 410 stanica i vakcine su dostupne svim građanima, u svim gradovima širom zemlje – piše “Forbs”.

 

Širom sveta, zemlje neumorno rade na distribuciji i administraciji vakcina, pokušavajući da zaustave pošast zvanu kovid 19. Ova godina je odlučujuća za čovečanstvo, kada od napora Vlade i sposobnosti rukovodioca zemlje zavisi kako ćemo živeti u narednim godinama.

Magazin hvali i strategiju vakcinacije koju uspešno sprovodi Vlada Srbije, pa kaže “neke države postale su apsolutni šampioni u borbi sa koronom”. Koristeći snagu naprednih tehnologija i veštačke inteligencije, države poput Srbije, Grčke, UAE i Izraela fantastično su se ponele u ovoj situaciji.

– Štaviše, Vlada je takođe primenila novu modernu platformu za isporuku i zakazivanje vakcina, nazvanu “Sistem za upravljanje imunizacijom Republike Srbije” – navodi se u tekstu.

 

Srbija pruža savršenu studiju slučaja. Građani u Srbiji imaju mnogo mogućnosti. Oni mogu da biraju koje vakcine žele i na kojoj lokaciji hoće da se vakcinišu.

– Kampanja vakcinacije u Srbiji bila je pažljivo isplanirana i pripremljena unapred – čak i pre nego što su primili prvu pošiljku u decembru 2020. Budući da je brzina imunizacije bila ključna, Srbi su se oslonili na tehnologiju. Softver koji su razvili omogućava ubrzavanje svake faze procesa za tri puta, istovremeno uzimajući u obzir preferencije naših građana. Zapravo, Srbija je jedina država na svetu u kojoj građani mogu da odaberu vrstu vakcine – piše ovaj prestižni magazin!

Širom Srbije imunizacija je sada dostupna na 410 lokacija za vakcinaciju u skoro svim gradovima. U Beogradu se vakcinacija vrši na 18 lokacija, od kojih je jedno na Beogradskom sajmu, gde dnevno postoji 50 kabina za vakcinaciju sa preko 8.000 građana. Fajnenšel tajms je Srbiju rangirao na sedmo mesto na svetu i na drugo mesto u Evropi na listi zemalja sa najviše ljudi koji su na svetu imunizovani protiv koronavirusa.

– Nakon konsultacija sa vodećim zemljama postalo nam je jasno da se uspeh može postići samo upotrebom dobre organizacije potpomognute pravom tehnologijom. Naš tim predvođen premijerkom obezbedio je besprekornu organizaciju i snažnu koordinaciju između različitih aktera. Zatim smo skicirali prateće tehnološko rešenje za upravljanje postupkom imunizacije. Naš lokalni tim razvio ga je samo za par nedelja, a informacioni sistem je omogućio neometanu automatizaciju procesa – Forbs je preneo reči Petra Janjića, zamenika generalnog sekretara vlade.

Internet digitalna platforma je takođe više nego pozitivno komentarisana u tekstu.

– Ova platforma pruža konkurentsku prednost u korišćenju algoritama veštačke inteligencije. Građani se mogu brzo prijaviti za imunizaciju putem ovog sistema upravljanja, koji u realnom vremenu daje obaveštenja o napretku, praćenju i rasporedu vakcinacija. Svi građani imaju pristup Nacionalnom portalu eUprave, što znači da nijedan deo stanovništva ne ostaje u mraku – piše Forbs.

Navodi se i da ne samo da se čini da je vlada zadovoljna, već da i građani Srbije na društvenim mrežama izražavaju zadovoljstvo zbog digitalne vladine inicijative i ukupnog iskustva sa vakcinacijom.

– Stotine centara primarne zdravstvene zaštite, mesta za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, Nacionalni institut za javno zdravlje, zajedno sa regionalnim ograncima, nekoliko vladinih agencija, Nacionalni portal e-uprave i nekoliko pozivnih centara – olakšavaju razmenu informacija, interoperabilnost i upravljanje – svi su integrisani u sistem – navodi se.

Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.