Evropljani napadaju Srbiju jer u borbi protiv korone sarađuje sa Kinom

0 4,757

Isporuka milion vakcina kompanije ‘Sinofarm’ Srbiji predstavlja ‘političku investiciju’ Pekinga, optužuje Mirijam Leksman, poslanica EP. U EU traže da se Beograd zbog toga kazni!?!

 

Grupa poslanika Evropskog parlamenta, na čelu sa Mirijam Leksman iz Evropske narodne partije, tvrde da Kina isporukom vakcina politički utiče na Srbiju i traže oštru reakciju Brisela!

Leksmanova kaže da je kontingent od milion doza vakcina koji je pristigao u Srbiju‘politička investicija’ Pekinga, koji svim sredstvima mora da se spreči. Prema njenim rečima, to je pokušaj Kine da manipuliše ljudima u Srbiji. Ona, međutim, nijednom rečju ne pominje činjenicu da je Evropska unija zabranila izvoz svih vakcina sa svoje teritorije u takozvane treće zemlje, među kojima je i Srbija!

Neslana šala

Mirijam Leksman ističe da je lako manipulisati ljudima koji su u strahu i da to upravo rade Kinezi. U pismu koje su ona i drugi evroposlanici poslali komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju traži se da vlast u Beogradu bude kažnjena.
– Ovo jeste pokušaj Kine da manipuliše ljudima u Srbiji. Pretpostavljam da je to deo strategije da ljudi poveruju da bez Kine nećemo moći da se izborimo protiv pandemije. Očigledno je ovo politička investicija, ovo je pokušaj Kine da manipuliše ljudima u Srbiji. Nisam stručnjak, ne znam kakav je kvalitet vakcina iz Kine, ali mislim da građani Srbije treba da traže od vlade da se sve ispita, da li su te vakcine bezbedne i delotvorne, da li imaju nuspojave, jer je to od vitalnog značaja… – rekla je Leksmanova, a prenosio Radio Slobodna Evropa.

Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da bi voleo da su optužbe Brisela ‘neslana šala’.
 Nikakav komentar o dvostrukim standardima ovde nije potreban. Licemerje je strašno i očigledno. Ovo je već bezobrazluk! Svi znamo da se čitava EU suočava sa manjkom vakcina koje proizvode zapadne farmaceutske kompanije, a za koje se isključivo vezala. Ispada da Srbija treba da dopusti da korona odnese još stotine i hiljade života da bi zadovoljila iracionalnu antikinesku politiku nekih iz EU. Opravdano je uputiti demarš ovoj evroparlamentarki i pitati je da li je u stanju da nam sutra lično dopremi neke druge vakcine osim kineskih, dok stanovništvo EU zemalja čeka da im stigne ‘Fajzerov’ Godo, onaj koji u Beketovoj drami nikad nije ni stigao – ističe Pavić.

 

Političke packe

I diplomata Milisav Paić kaže da je krajnje neukusno da se Srbiji upućuju političke packe zbog kineskih vakcina.
– Pogotovo je to strašno u situaciji kada velike evropske države, kao što je Italija, koja je najteže pogođena virusom, nameravaju da tuže kompaniju ‘Fajzer’ zbog kašnjenja isporuke već plaćenih vakcina. Briga za zdravlje naroda i suzbijanje epidemije korone je prioritet nad prioritetima odgovornih vlada. Zbog toga ovakve pridike iz EU imaju samo suprotan efekat i još više produbljuju rezerve među Srbima u pogledu svrsishodnosti pristupanja naše zemlje punopravnom članstvu u EU – zaključuje Paić.

 

Motriti i na kineske investicije u Srbiji

Mirijam Leksman kaže da od Evropske komisije traži i da obrati pažnju na kineske investicije u oblasti teške industrije u Srbiji.

– Te investicije donose brojne negativne posledice kako po životnu sredinu, tako i po pravni poredak. Čuli smo da postoji na desetine tužbi protiv mnogih od tih investitora koje se ignorišu. Nadamo se da će vlasti obratiti pažnju na sve te prijave i da će se zaista pozabaviti ovom temom u skladu sa svim evropskim vrednostima i uslovima – naglašava Leksmanova.Komentari

komentara

Foto Reuters
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.