EMOTIVNA ISPOVEST NAČELNIKA VMA! Ponosni smo na doprinos državi tokom epidemije koronavirusa!

0 5,877

Pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, Načelnik Vojnomedicinske akademije u Beogradu govori ovbo je za TV Hram o 176 godina dugoj tradiciji ove najveće vojne bolnice u našoj zemlji, o radu ustanove u uslovima pandemije, kao i o saradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i paraklisu Svetog Luke Arhiepiskopa Simferopoljskog i Krimskog pri VMA.

 

Vojnomedicinska akademija u Beogradu je na samom početku epidemjije koronavirusa u Srbiji bila u kovid sistemu, da bi nakon toga prešla u non kovid sistem.

VMA je dala doprinos kovid bolnicama, u tom smislu jedno od njenih isturenih odeljenja je Vojna bolnica Karaburma koja ima osoblje sa VMA. Pored nje, postoje i druge ojene ustanove koje služe za zbrinjavanje kovid pacijenata – Arena, ranije Sajam kao i poljska bolnica u Novom Pazaru.

 

– 3. jula sam lično bio prisutan i učestvovao u formiranju poljske bolnice u Novom Pazaru, bukvalno na ledini, u krugu Opšte bolnice NP. Nije nimalo bila prijatna slika, turoban i težak utisak sveopšte panike, teško breme. Oko vas su teški pacijenti na Infektivnom odeljenju, osećao se neki težak i gorak utisak da je ta opanika dominantna i da će otežavati zbrinjavanje ionako teških pacijenata – rekao je Vukosavljević.

TV Hram

Miroslav Vukosavljević

U Srbiji nema infektologa, 6 ili 7 infektologa je bilo potrebno celoj zemlji. Ja sam dobijao  pozive u kasnim satima da infektologe sa VMA angažujemo na drugim pozicijama Od tih 6,7 infektologa, 3 su bila u jednom trenutku angažovana u KBC Zemun, a jedan u KBC Zvezdara. Nismo postavljali pitanja, imali smo 2 ili 3 na raspolaganju i oni su morali u kovid vojnoj bolnici Karaburma. U jednom momentu je u Infektivnoj klinici VMA bio samo jedan infektolog i to onaj koji se zbog čitave situacije svojevoljno vratio sa bolovanja iako je imao ruku u gipsu. To su primeri kako jedan vojni lekar, pripadnik VMA radi svoj posao ponosno kaže Vukosavljević.

– Ljudi imaju poverenja u nas, imaju veru u bolje dane. Mi ne možemo da im pružimo više od onoga što imamo, ali to što imamo delimo međusobno. Taj kolektivni duh zadovoljstva da dolazimo na posao da pomognemo našim pacijentima je to što nas vezuje za ovu ustanovu i tradicija duga 176 godina nas obavezuje da nastavimo da radiimo u tom duhu.Komentari

komentara

Foto Printscreen/TV Hram
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.