EKONOMIJA KAO PRIMER! Ugledni nemački list odao PRIZNANJE PREDSEDNIKU PKS Marku Čadežu!

0 5,769

Poruka privrednika Srbije i Kosova je jasna: potreban nam je ‘novi početak’ u našim odnosima, zasnovan na poverenju, pragmatičnom pristupu realnosti i jačanju naših ekonomskih odnosa.

 

Ovom porukom, koju je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež preneo u razgovoru za „Frankfurter Algemajne Cajtung“ (FAZ), uz uverenje da je ona stigla do vlada u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, ugledni nemački dnevnik zaključuje svoju, danas objavljenu, analizu aktuelnih srpsko – kosovskih odnosa pod naslovom „Ekonomija kao primer“, odajući priznanje  „šefu“ PKS za doprinos uspostavljanju saradnje dve komore i ekonomskih veza kao preduslova za normalizaciju političkih odnosa.

FAZ konstatuje da se Srbija i Kosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju. „To u srpsko – kosovskim odnosima predstavlja tračak  nade“, ocenjuje u autorskom tekstu Mihael Martens, FAZ-ov dopisnik iz Beča. 

Dve komore su, piše Martens, pokazale „da su rešenja uprkos komplikovanoj situaciji moguća i bez američke intervencije“, ističući da je preokret nastao Čadežovim dolaskom na čelo Privredne komore Srbije i zelenim svetlom da Privredna komora Kosovo postane postane članica Eurochambres-a, krovne organizacije evropskih komora.

Komora Kosova je 2015. godine postala član Eurochambres-a, krovne organizacije evropskih komora – i to uz izričito srpsko odobrenje. To je nezamislivo na ostalim nivoima, s obzirom da Beograd pokušava da spreči bilo kakvo članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Pre 2015. godine i Privredna komora Srbije je blokirala prijem Kosova, ali dolaskom novog šefa – Čadeža došlo je do promene načina razmišljanja navodi se u tekstu.

Tanjug

Uz zapažanje da se u politički „teškom okviru za približavanje Srbije i Kosova“ i „ekonomsko zbližavanje odvija komplikovano“,  FAZ podseća da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, doneo novi pristup – započeo „energičnu blic diplomatiju klatna između Kosova i Srbije“  pod motom „Prvo privreda, pa politika“, „što je početkom godine rezultiralo „potpisivanjem nekoliko pisama o namerama o uspostavljanju direktnog železničkog i vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, prekinutog još 1999. godine, kao i o završetku auto-puta od srpske do kosovske prestonice“.

FAZ dodaje da je Čadež neko sa kim se Grenel proteklih meseci više puta sastajao i iznosi zapažanja predsednika Privredne komore Srbije iz tih razgovora i o ulozi američke i evropske diplomatije u rešavanju kosovskog pitanja.

Čadež ima dobro mišljenje o Amerikancu: On je za mene pravo osveženje. Došao je u Beograd i direktno me pitao: Šta želi privreda? Šta možemo da učinimo da ljudima bude bolje? – navodi FAZ.

Iako se, kako nemački dnevnik primećuje, „suzdržava od direktne kritike Evropske unije, koja godinama pokušava da uspostavi dijalog između Kosova i Srbije“, Čadež je vrlo jasan.

U Evropskoj uniji važi pravilo da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno – što za posledicu ima, da između Kosova i Srbije ništa nije dogovoreno, jer ništa nije moglo da se dogovori – objasnio je Čadež.

Čadež smatra da je u ovom trenutku Grenelov pristup u rešavanju faktičkih, suštinskih pitanja efikasan, da je konstruktivno što je u Beogradu i Prištini tražio prvo razgovor sa investitorima i poslovnim ljudima i što želi da se udalji od politike i približi privredi i svakodnevnim pitanjima.

Bitno je da počnu razgovori – što je Grenelu već pošlo za rukom ocenio je Čadež. Takav američki pristup, doprineo je, dodaje se u tekstu, da se  i EU ponovo više angažuje u regionu što i nije loše.

FAZ naglašava da takav pristup podržava i Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova koji je u razgovoru naveo probleme sa kojima se susreću i kosovski privrednici – netarifne trgovinske barijere kojima su izložene kosovske kompanije, jer Beograd ne priznaje državnost Kosova.

Tako Srbija, prema Rukićiju, ne dozvoljava prolaz na graničnim prelazima kamionima sa registarskim tablicama Kosova, a proizvodima „Made in Kosovo“  zabranjuje uvoz i tranzit. To, po njegovim rečima, veoma pogađa kosovsku špeditersku branšu, ometa srpsko-kosovsku trgovinu i izvoz  Kosova u treće zemlje.

Povodom teksta  u FAZ-u predsednik Privredne komore Srbije se kasno sinoć  oglasio na društvenim mrežama izrazivši zadovoljstvo što „dobre vesti o saradnji  Srbije i Kosova  postaju vesti“ u medijima.  Zahvalio je „Frankfurter Algemajne Cajtungu“, Beratu Rukićiju i Safetu Grdžaliju, sadašnjem  i bivšem predsedniku Privredne  komore Kosova „na energiji koju ulažu da se zajednički borimo za budućnost naših ekonomija“, kao i poslovnim ljudima koje okupljaju dve komore.

Pre svega, hvala našim poslovnim zajednicama na izdržljivosti da rade u ovakvim okolnostima, u zajedničkom interesu, na međusobnom poštovanju i poverenju, čak  i u najizazovnijim političkim vremenima – naglasio je Čadež.Komentari

komentara

Foto Tanjug
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.