DRVO VAM JE PALO NA AUTOMOBIL, A POLICIJA NIJE URADILA ZAPISNIK: Profesor Vujanić otkrio kako ipak možete da NADOKANDITE štetu: Evo šta je potrebno da uradite

0

Sneg koji je tokom jučerašnjeg dana padao u Beogradu oborio je više od 300 stabala.

Drveće je juče padalo u celom gradu, gotovo da nije bilo mesta gde stablo nije palo na automobile, a ono je čak čupano iz korena.

Upravo iz tog razloga su mnogi građani zabrinuti. Naime, mnogo automobila je oštećeno a ljudi su u panici da li će i na koji način moći da nadoknade pričinjenu štetu.

Republika.rs

 

Ako dođe do pada drveta ili grana sa drveta zbog snega, vetra ili iz nekog drugog razloga štetu možete da naplatite. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da je najpre vlasnik dužan da preduzme procenu da li je drvo ispod kojeg parkirate vaš automobil sklono padu.

Vlasnik drveta dužan da preduzima procene da li je ono sklono padu, i da preduzima sve mere odgovornosti za njega. Ukoliko se drvo nalazi na javnoj površini, odgovornost za njega snose grad ili lokalna samouprava – rekao je on i dodao:

– Ako drvo padne na vozilo, potrebno je najpre pozvati policiju na uviđaj, kako bi se napravio zapisnik, kao i veštak koji će proceniti štetu. Prvo se vozač u mirnom postupku obraća odgovornom licu, bilo da je to JKP ili fizičko lice. Ukoliko se to ne reši vansudski, onda je neophodna naplata štete pred sudom. Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ukoliko je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine (jer se auto može prodati u staro gvožđe), pa tako vlasnik dobija 30% manje vrednosti svog automobila. Sudski sporovi traju dve do tri godine.

printscreen/RTS Damir Okanović

Međutim, šta se dešava ukoliko policija ne odgovori na vaš poziv, i ne izađe da uradi zapisnik.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da i ukoliko policija ne izađe da uradi zapisnik, možete da nadoknadite štetu.

– Potrebno je da pozovete policiju, ukoliko vam se ne jave ili ne izađu na lice mesta da urade zapisnik, slikajte vaš automobil, kao i to da ste pozvali policiju. Na osnovu toga vi možete sudskim putem da nadoknadite materijalnu štetu – istakao je profesor Vujanić i dodao:

– Uz to su vam potreban i tri svedoka, i onda će vam putem sudskog postupka biti nadoknađena šteta. Suština sudskih postupaka je u dokazima.

ST/E. ČONKIĆ Milan Vujanić
Foto Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ, J. Ilić, E-Stock
Izvor/Autor Republika.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.