DRAGI GOSTI, KAFANA VIŠE NE RADI” Još jedan kultni objekat u prestonici ZATVOREN

0

Kafanske stolove, stolice, karirane stolnjake, kuhinjski pribor, nešto pića i po koji nepojedini paradajz i papriku zatekla je ekipa Tanjuga ispred kultne beogradske kafane “Tašmajdan”, koja je, posle više od pola veka, zatvorila vrata.

 

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana “Tašmajdan”, restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele sa nama da nastave poslovanje, mi Vam se najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali Vas kao naše drage goste i prijatelje”, stoji natpis koji je zalepljen na vratima.

Kafana
FOTO: BLIC / RAS SRBIJA
Kafana “Tašmajdan”

Medju radnicima koji su iznosili poslednji inventar iz kafane, koja je starijim sugrađanima poznata i kao “Kod Toze Grka”, našao se i, kako je rekao da ga potpišemo, poslednji upravnik kafane “Tašmajdan” Željko Milošević.

Iseljavaju se iz kafane, kaže on, jer vlasnici žele da prodaju objekat po ceni za koju on nema sredstava da je kupi, a u želji da sačuva kultnu kafanu, ponudio im je da sa njima uđe u zakup.

– Oni su to odbili i rekli da žele samo da prodaju – priča Milošević.

Na pitanje kada je kafana osnovana, on nam je otkrio da mu je jedan od gostiju rekao da je pio piće sa Kočom Popovićem u “Tašmajdanu” 1945. godine, nakon oslobođenja Beograda.

– Onda možemo da pretpostavimo otkada ova kafana postoji.

Kafane za Beograd imaju veliki istorijski i kulturni značaj, zgrade u kojima su one smeštene stare su po više od 100 ili 200 godina, a aktivan društveni život “pisao je istoriju” u njima.

Prva kafana u Evropi otvorena je upravo u Beogradu, 1522. godine, čak 100 godina pre Londona, Beča i drugih evropskih metropola, te se Beograd može smatrati “rodonačelnikom kafana”.

Upravo u tim kafanama upaljena je prva sijalica, zazvonio prvi telefon, održan prvi sajam knjiga, puštene prve “pokretne slike”, šest meseci nakon francuske premijere braće Limijer.

Zatvoreno posle više od 70 godina
FOTO: BLIC / RAS SRBIJA
Zatvoreno posle više od 70 godina

Zanimljivo je i da je prva predstava odigrana u gostionici “Kod engleske kraljice”, gde se nalazio privremeni objekat Narodnog pozorišta.

Na žalost, mnoge od tih kafana danas više ne postoje, neke zbog loših procesa privatizacije, neke zbog restitucije, neke zbog lošeg poslovanja, a neke zbog nemarnosti društva i države, a na njihovim mestima nikli su butici, apoteke, pekare, kockarnice… Postavlja se pitanje, da li takva sudbina čeka i kafanu “Tašmajdan”.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da su netačne priče da je restitucija zatvorila kafane u Beogradu.

– Mi smo značajan broj objekata, u kojima su smeštene kafane, restorani ili hoteli, već vratili prvobitnim vlasnicima. Vratili smo dva najpoznatija hotela “Beograd” i “Splendid”, vratili smo “Srpsku kafanu” i niz poznatih kafana, s tim što, moram da napomenem, najveći deo tih kafana nije ni radio kada smo ih vratili – ističe Sekulić.

Sticanjem objekta procesom restitucije, objašnjava Sekulić, prvobitni vlasnici koji dođu do svoje imovine odlučuju šta će se na tom mestu nalaziti.

– Ako je tu moguće da bude kafana, tu će biti kafana, a ako nije moguće, oni ne mogu držati nešto od čega nemaju zaradu. Ne može biti nešto zatvoreno zbog restitucije, restoran može da radi neprekidno, jer postupak restitucije niti utiče, niti može da utiče na obavljanje delatnosti u tom objektu – precizirao je Sekulić.

Kafana
FOTO: A.R. / RAS SRBIJA
Kafana “Bled” ostaje simbol prestonice

Dobar primer da restitucija nije uticala da jedna od 15 najstarijih kafana u Beogradu bude zatvorena je primer kafane “Bled”. U njoj će, kako bi se sačuvala uspomena na kafane kojih više nema, stolovi nositi nazive kafana u kojima se desio neki važan događaj, tako da će ljudi moći da rezervišu “Tri lista duvana”, “Dardaneli”, “Kod engleske kranjice”…

Foto BLIC / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.