Dr Zoran Gojković:Svi ćemo da se zarazimo. Nalazimo se u ozbiljnom piku

0

Posle Batajnice i Kruševca, otvorena je nova Kovid bolnica u Novom Sadu. Ima više od 600 kreveta što bi trebalo da rastereti zdravstveni sistem u Vojvodini.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković kazao je danas za TV Prva da ovaj projekat predstavlja ogromnu podršku za zdravstvo, jer će se sve raditi na jednom mestu.

On je, takođe, istakao da je ovo prilika da se zaposle novi, mladi lekari i dodao da u Vojvodini nemaju lekara koji je na birou za nezaposlene.

Ovo je kapitalna stvar za zdravstveni sistem. Još jedan segment, da (bolnica) posle kovida uđe u zdravstveni sistem Vojvodine, jer nismo imali objekat sekundarnog i tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite. Imamo fantastične uslove i podršku”, kazao je dr Gojković.

On je istakao da je izgradnja objekta koštala 3,9 milijardi dinara, te da ustanova ima sve što treba neka savremena bolnica da ima.

Govoreći o vakcinaciji zdravstvenih radnika, on kaže da je veći deo vakcinisan i da je veliki broj njih preležao koronu.

“Moramo da radimo na tome i više utičemo na to.. Oni su malo neozbiljni za svoje zdravlje. Oni moraju da budu primer da je vakcinacija ključna stvar bez koje ne možemo da izađemo iz ove situacije”, kazao je Gojković, i dodao da ćemo se u narednom periodu “svi zaraziti od koronavirusa”.

“Oni koji su vakcinisani će biti u znatno boljoj situaciji, odnosno da tada organizam prepozna virus”, kazao je i naveo da će organizam nevakcinisanih reagovati burnije.

On je istakao da je ovde u pitanju trka za vremenom, i naveo da zbog mutacije virusa, vakcinisani mogu da budu zaraženi.

“Vakcina je neškodljiva”, naveo je Gojković i istakao da pre razgovora o trećoj dozi, trebalo bi se posvetiti primanju prve i druge doze.

Govoreći o vakcinaciji dece i “semafor” sistema u školama, Gojković smatra da deca bez socijalnog kontakta ne mogu imati kvalitetnu adolescenciju, ali je dodao da je od velike važnosti i zdravlje dece.

“Tek ćemo imati problem sa decom, jer ima virusa koji ciruklišu, a nisu koronavirus. Nije svaka prehlada koja asocira na koronu, korona, i tu roditelji moraju da imaju soldiarnost prema drugoj deci. Mora biti ozbiljna kolektivna svest svih, to je jako teško. Dobro je da i dalje virus korona nije toliko opasan po decu. Da bi zaštili decu i ne dođe do mutacije, starije osobe i one od 20, 30 i 40 godina moraju da se vakcinišu. Tek onda da pričamo o ostalom.

Krizni štab analizira učinak ekipa, mere, proces vakcinacije, kazao je on.

“Nalazimo se u ozbiljnom piku, ali broj hospitalizovan nije toliko dramatičan. Da li će biti, zavisi da li će virus imati mutacije ili će nas zadesiti eksponencijalni rast obolelih”, Gojković i naveo da pitanje o kovid propusnica zavisi od toga kakva će biti epidemiološka situacija.

Foto Prva.tv
Izvor/Autor Prva.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.