Dr Srđa Janković otkrio kada se stiče POTPUNI IMUNITET PROTIV KORONE!

0

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da nisu utemeljene tvrdnje da je vakcinacija štetnija od zaraze korona virusom i bolesti koja ona izaziva i naglašava da su sve tri vakcine odobrene u Srbiji bezbedne i jednako efikasne

 

On je na TV Pink istakao i da je visok stepen zaštite sve tri vakcine odobrene u Srbiji i naveo da trenutno stručni tim isputuje mogućnosti da se ruska vakcina “Spunjik V” proizvodi u Srbiji.

“Svi držimo palčeve. To bi bila velika stvar”, smatra Janković, koji je član Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19.

On je rekao da je imunitet potpun tek nakon primene druge doze vakcine protiv korona virusa i kada prođe dovoljno vremena da se aktivira imunski sistem.

“Imunitet je potpun tek nakon primene druge doze i kada prođe dovoljno vremena da se aktivira imunski sistem. Sedam do 10 dana posle druge doze imamo pun imunitet”, rekao je Janković.

printscreen RTV Pink

Srđa Janković

Za sticanje kolektivnog imuniteta, kaže Janković, potrebno je imunizacija između 70 i 80 odsto stanovništva.

Po broju vakcinacija prema broju stanovnika, Srbija je prva u Evropi, i treća u svetu, a Janković kaže da je to svakako dobro i biće još bolje što više ljudi bude primilo vakcinu.

Poručio je da samo globalnim naporom i visokom vakcinacijom može da se zaustavi pandemija korona virusa.

Pozvao je na oprez jer, ističe, sve dok postoji cirkulacija virusa moraju da se primenjuju sve mere zašite bez ozbira što se deo stanovništva vakcinisao.

“Nadamo se da će pandemiji doći kraj. Apelujem na one koji se vakcinišu da i dalje nose maske i pridržavaju se mera zaštite”, naveo je Janković.

Foto printscreen RTV Pink
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.