DOKTOR MIRSAD ĐERLEK : Kolektivni imunitet moguć već u maju ili junu

0 43,865

Srbija je vakcinisala 544.209 stanovnika do danas, a ukoliko nastavimo istim brzim tempom, siguran kolektivni imunitet od 65-70 odsto stanovništva s 2,5-3 miliona vakcinisanih i uz prokužene samozaražavanjem, možemo očekivati već u maju ili junu, kaže za Kurir državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, koji je i na čelu Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju.

 

On podseća da struka procenjuje da prirodnim putem prokužilo 30-33 odsto stanovništva. A da bismo došli do 20 odsto vakcinisanog stanovništva i faktički završili prvu fazu imunizacije, što je oko 1.400 ljudi, nedostaje nam da vakcinu primi još 800-900 hiljada osoba. Kako svako mora da primi dve doze, to je oko 1.800 cepiva.

– Budimo realni, treba nam još da bismo dostigli kolektivni imunitet. Međutim, ako nastavimo tempo imunizacije kao u prošlih 20 dana, a samo u prethodnih 10 dana vakcinisano je 300.000 ljudi, možemo mnogo optimističnije da gledamo na stvaranje kolektivnog imuniteta i već za dva meseca dođemo do 50 odsto – ističe Đerlek.

Kikinda, Srbija, vakcinacija
FOTO: S.U.

Ukoliko dobijemo najavljene milionske doze iz Kine i Rusije tokom februara i marta, dodaje Đerlek, o čemu je već predsednik države pričao, plus nešto “Fajzera” što stiže redovno nedeljno, i ako dođemo do tih 50 posto stanovništva, nedostajaće nam bar 15 odsto iliti oko milion vakcinisanih, da možemo da kažemo da imamo kolektivni imunitet.

– Iako imamo ugovorenih 11 miliona doza, svuda u svetu je vrlo teško doći do tih ugovorenih cepiva. Ali računamo da država ima snagu da obezbedi neophodne količine, pre svega ličnim kontaktima predsednika države. Ukoliko nastavimo da budemo predvodnik u imunizaciji već u maju ili junu možemo da pričamo o kolektivnom imunitetu. I da nam ovo leto bude mnogo opuštenije nego prošlo – objašnjava Đerlek i dodaje da je sve to pod uslovom da vakcinacija teče dobrim tempom i da ne bude nekih iznenađenja u smislu mutacija i novih sojeva virusa kod kojih vakcine ne bi pomogle, mada je to malo verovatno, budući da su za sada sve vakcine delotvorne.

Đerlek podseća i da sutra treba da stigne oko 9.000 “Fajzerovih” vakcina, a sledećeg ponedeljka čak 40.000, dok bi 22. februara trebalo da nam bude isporučeno 46.000 doza.

(Kurir.rs/J.S.S.)Komentari

komentara

Foto Printscreen
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.