Dobro razmotrite put u inostranstvo, a evo ko će kontrolisati poštovanje samoizolacije

0 6,024

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da pre putovanja u inostranstvo treba dobro proceniti situaciju jer je u većini evropskih zemalja epidemiološka slika trenutno mnogo lošija nego u Srbiji.

 

Kako kaže, svedoci smo da od druge polovine avgusta imamo silazan trend kada je u pitanju broj potvrđenih slučajeva kovida 19, ali da se situacija brzo može promeniti.

FOTO: COVID19.RS

“Pojedini ispadi, pojedine oscilacije ukupnog broja zaraženih, kao što se desilo tokom jučerašnjeg dana i nekih prethodnih dana, jasno nam ukazuju kako se brzo može promeniti epidemiološka situacija”, ističe doktorka Kisić Tepavčević.

Navodi da su 23 zemlje u Evropi prošle nedelje zabeležile rekordan porast broja potvrđenih slučajeva zaraze.

“Među njima se nalaze gotovo sve zemlje u okruženju, što bi značilo da se nalazimo na jednom podneblju sa izuzetno nepovoljnom epidemiološkom situacijom i sa velikim brojem žarišta”, objašnjava Kisić Tepavčević.

Ističe da svi moramo da uzmemo stvari u svoje ruke, maksimalno smanjimo individualni rizik i dobro procenimo situaciju pre putovanja u inostranstvo.

“U većini zemalja Evrope je u ovom momentu mnogo lošija epidemiološka situacija nego u Srbiji. Ne smemo da budemo sebični. Moramo da razmišljamo o tome koliko je velik rizik da unesemo infekciju i da se ona dalje širi”, naglašava doktorka Kisić Tepavčević.

Ukoliko se samoizolacija za povratnike u zemlju uvede, doktorka Kisić Tepavčević kaže da će poštovanje te mere kontrolisati državni organi – sanitarna ispekcija, policija.

“Imamo to iskustvo u prethodnom periodu, ali napominjem da svi sami sebi moramo da budemo kontrolori, a država će uraditi što više da smanji rizik od povećanja obima lokalne transmisije virusa”, ističe Kisić Tepavčević.

Kaže da se samoizolacija u trajanju od samo 10, a ne 14 dana, razmatra jer su takve preporuke svih vodećih zdravstvenih organizacija u svetu.

“Procena je da je maksimalan inkubacioni period za ovo oboljenje 14 dana. Mnoge zemlje su zbog maksimalnih mera predostrožnosti uvele i karantin u trajanju dvostrukog inkubacionog perioda, ali sada se procenjuje da je najveća verovatnoća prenošenja virusa na okolinu u tih prvih deset dana nakon infekcije. U skladu sa tim su i nove preporuke”, objašnjava Kisić Tepavčević.

Ističe da trenutno najviše zabrinjava povećanje procenta pozitivnosti svih testiranih.

“Prethodna iskustva su pokazala da kada god imamo taj skok, tek za nedelju do dve možemo videti da li je to povećanje dovelo i do povećanja obima lokalne transmisije u zemlji. Ne smemo se opuštati”, naglašava doktorka Darija Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/RTS)Komentari

komentara

Foto Printscreen
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.