Direktor SZO Marijan Ivanuša u Srbiji upozorava: Broj novozaraženih može brzo da poraste na 8.000

0 5,616

On je ocenio da bi broj novozaraženih u Srbiji brzo mogao da poraste na 8.000 i ugrozi zdravstveni sistem

 

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da je epidemiološka situacija u zemlji pogoršana zbog kombinacije nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva virusa korona. On je ocenio da bi broj novozaraženih u Srbiji brzo mogao da poraste na 8.000 i ugrozi zdravstveni sistem.

Ivanuša je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da poboljšanje ili pogoršanje epidemiološke situacije zavisi od ponašanja ljudi.

printscreen

– Znamo da su mere koje sprečavaju prenos virusa: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i naravno, ako je neko bolestan treba da bude izolovan i njegovi kontakti treba da budu u karantinu. Dakle naše ponašanje je od velikog značaja za to kakav će biti trend i kakve će biti brojke – rekao je Ivanuša.

On je ukazao da je teško izračunati koliki procenat građana bi trebalo da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

– Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta) – napomenuo je Ivanuša.

On je dodao da će u Srbiju putem programa Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i da je naša zemlja uradila sve kako bi to bilo ostvareno.

Do problema u tom programu, prema njegovim rečima, došlo je zbog nekih regulatornih uslova i nestašice vakcina.

– Tek pre nekoliko dana su prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima – dodao je direktor kancelarije SZO u Srbiji.Komentari

komentara

Foto Alo!/V. Marković
Izvor/Autor Alo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.