DETALJNI USLOVI ZA ODLAZAK NA MORE: Evo u koje države možemo “bez muke” – u nekima ipak uvedene STROGE MERE i za decu

0

Mnogi građani Srbije uveliko se pripremaju za letovanje. Ipak, pandemija koronavirusa uvela je neke novine u odnosu na prethodne godine, te će odlazak na more ovoga puta biti malo drugačije, par kada je u pitanju prelazak granice.

 

Da biste se dobro prpremili za put, dobro proverite koji su trenutni uslovi potrebni za ulazak u zemlju u koju idete. Evo detaljan spisak zemalja i koje uslove morate da ispunite da bi ste prošli granicu bez muke.

Od 9. juna građani Srbije konačno mogu da uđu u ovu zemlju. Uslov je da su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja, i to isključivo vakcinama “Fajzer” i “Astra zeneka”. 

 

Međutim, pored svega toga ipak je potrebno imati i negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 72 sata.

 

Za odlazak u Španiju su nešto blaži uslovi. Ova država od 7. juna dozvoljava našim građanima koji su drugu dozu primili dve nedelje pre putovanja da uđu tu zemlju, ako su vakcinisani bilo kojom vakcinom sem ruske.

Važno je napomenuti da za decu mlađu od šest godina ne postoje ograničenja, pod uslovom da su u pratnji vakcinisanih osoba.

Turska i Hrvatska

Za ulazak u Tursku potrebno je obaviti revakcinaciju minimum dve nedelje pre putovanja, dok maloletne osobe mogu da uđu u zemlju bez PCR testa, ako su u pratnji vakcinisanih roditelja.

Što se tiče Hrvatske, ova pravila se primenjuju za decu koja su mlađa od 12 godina, pod uslovom da im roditelj ili staratelj ima negativan PCR ili antigenski test, potvrdu da su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine (i tamo je uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana).

Tunis i Bugarska

Deca do 12 godina nisu u obavezi da urade PCR test ni u Tunisu, dok je u Bugarskoj starosna granica za ulazak bez testa pet godina. U poslednje vreme i Kipar je postao veoma primamljiva destinacija za naše građane. U ovu zemlju mogu da uđu svi koji su primili bakcinu bilo kog proizvođača. Deca koja nisu napunila 12 godina ne moraju da imaju PCR test, dok je za sve ostale nevakcinisane turiste neophodan PCR test, koji je potrebno ponoviti po dolasku na ostrvo. Drugi PCR test radi se na aerodromu, cena je oko 30 evra, a rezultati se čekaju oko četiri sata.

 

Egipat

Ova država sve je popularnija iz godine u godinu, ipak i dalje je zadržala stroge uslove za ulazak. Ako se odlučite za letovanje u ovoj zemlji, granicu ćete moći da pređete isključivo ako imate negativan PCR test ne stariji od 72 sata. To važi za sve putnike, pa tako i za oni koji su vakcinisani. Testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina. Ko test ne uradi u Srbiji, gde je cena 9.000 dinara, može to učiniti po sletanju u Egipat, gde košta oko 3.000 dinara, tačnije 30 dolara.

Grčka

Uslov za ulazak u jednu od omiljenih destinacija Srba je naš digitalni zeleni sertifikat. Time ćete garantovati da ste primili bilo koju vakcinu, ali drugu dozu obavezno 14 dana pre putovanja, ili ako imate dokaz da ste preležali kovid 19 u periodu od dva meseca do devet meseci pre ulaska u Grčku.

Grci priznaju i negativan PCR test koji ne sme da bude stariji od 72 sata koji je takođe obavezan i za decu stariju od šest godina.

PCR je obavezan za sve koji putuju avionom

Po povratku u Srbiju avionom neophodno je imati PCR test ne stariji od 48 sati. U protivnom se izriče mera karantina u kućnim uslovima od deset dana. Navedeno se ne primenjuje na osobe potpuno vakcinisane (za “astra zeneku” je dovoljna samo jedna doza) u Srbiji i koje poseduju potvrdu.

(MONDO)

Foto MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ/GORAN SIVAČKI/MARKO ČAVI
Izvor/Autor Mondo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.