DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Ovo su pravila pod kojim ćete moći da uđete u gradski prevoz i avion

0 54,766

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević kazala je jutros da definitivne preporuke pod kojim protivepidemiološkim uslovima će se odvijati avio-saobraćaj, a jedna od mera mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.

“To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju”, istakla je Kisić Tepavčević za RTS, povodom otvaranja aerodroma i avio letova od 18. maja.

Ona je ukazala da fluktuacija ljudi u međunarodnom saobraćaju potencijalno donosi rizik, ali da postoje još tri nedelje do tog perioda, do kada će biti donete definitivne preporuke.

Kad je reč o gradskom javnom prevozu, koji će početi sa radom 4. maja u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. maja u Beogradu i Nišu, takođe će biti tačno napisane preporuke, kojih će se građani morati pridržavati.

“Na primer, ulaziće se na jedna vrata, obavezno sa maskom, a oni koji ne budu imali masku, na ulazu će moći da je uzmu. Zatim, mora da se poštuje bezbedna razdaljina. Jedan i po metar do dva je bezbedno, ali ako se koriste maske može se dozvoliti i nešto gušći smeštaj ljudi. A, neće se koristiti veštačka klimatizacija”, navela je Kisić Tepavčević za RTS.

Kada su u pitanju tržni centri, koji se takođe otvaraju 8. maja, ona je rekla da će biti obavezno nošenje maski, držanje bezbedne distance, nekorišćenje centralne klimatizacije… što će, dodaje, biti svojevrsni standard u svim zatvorenim prostorima.

(Kurir.rs/Tanjug)Komentari

komentara

Foto Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević, Nebojša Mandić, Kurir
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.