DAN BELOG ŠTAPA: Skrenuti pažnju na slabovide i slepe osobe

0 66,349

Tim povodom u Školi ”Veljko Ramadanović” u Zemunu, organizovano je takmičenje na Poligonu za izvođenje nastave samostalnog kretanja i orijentacije.

Širom sveta svake godine obeležava se Svetski dan belog štapa čiji je cilj da se ljudima koji normalno vide skrene pažnja da među njima postoje i osobe koje slabije vide, ili su slepe.

Tim povodom u Školi ”Veljko Ramadanović” u Zemunu, organizovano je takmičenje na Poligonu za izvođenje nastave samostalnog kretanja i orijentacije.

Prvi takmičarski korak sa učenikom škole napravio je predsednik GO Zemun Dejan Matić, koji je noseći povez preko očiju prošao poligon za orijentaciju.

Beli štap

Foto: Promo

– Vidi se na svakom koraku da jedinstvena politika Republike Srbije, Grada Beograda i Opštine Zemun daje rezultat. Sve je više raskrsnica sa zvučnim semaforima, knjiga napisanih Brajevim pismom i zvučnih knjiga kako bi slabovidim ljudima olakšali život. Naša je obaveza da svakom sugrađaninu, od najmlađeg do najstarijeg stvorimo uslove za normalno odrastanje i kvalitetan život.

Kao što pažnju posvećujemo svim obrazovnim ustanovama, tako vodimo brigu i o učenicima koji pohađaju ovu školu koja je važna ne samo za Zemun, već i za Srbiju – rekao je Matić i naglasio da će Opština nastaviti da pomaže učenicima kako bi se što bolje prilagodili društvu i svemu onome što ih čeka kada napuste školsko dvorište.

U takmičenju je učestvovalo 16 učenika Škole ”Veljko Ramadanović” i tridesetak slabovidih lica.

Beli štap

Foto: Promo

Godine 1784. godine u Parizu otvorena je prva škola za slepe koju je osnovao učitelj kaligrafije, a škola u Zemunu formirana je u vihoru Prvog svetskog rata daleko od naše tada okupirane otadžbine, u Bizerti u Africi, na dan Svetog Andreja Prvozvanog, 13. decembra 1917. godine.

Danas Školu pohađa oko 150 učenika koji su obuhvaćeni savremenim vaspitno-obrazovnim radom po najmodernijim svetskim standardima.Komentari

komentara

Foto Promo
Izvor/Autor SrbijaDanas

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.