/FOTO/VIDEO/ Da nismo to uradili, mogao bih samo da uzmem konopče i da se obesim pred vama! Srećom, uveli smo gasovod, kriza je mnogo veća nego što možete da zamislite!

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u predsedništvu Srbije sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, koji je neposredno pre sastanka stigao u Srbiju

 

Hvala Vam što ste večeras u Beogradu. Ja sam vrlo ponosan što mogu da kažem da imako izuzetno dobre odnose sa Rusijom. Ja to ne krijem. Sa posebnim ponosom to izgovaram. To je izraz našeg viševekovnog prijateljstva. Zadovoljni smo podrškom. Imali smo podršku Rusije u svim svetskim organizacijama. Verujem da će tako biti i u buduće. Takođe, ja sam se zahvalio i predsedniku Putinu za podršci i angažmanu. Izrazio sam želju da se sretnemo pre kraja godine. Večerašnji sastanak i razgvoor sa Lavrovim su bili naši najotvoreniji razgovori. U svetlu brojnih problema sa kojima se suočavamo bilo je logično da naš razgvoro bue najotvoreniji do sada. 

printscreen TV Pink

– Dobio sam viđenje Rusije. Kroz to viđenje dobio sam i važne savete. Ostaćemo vojno neutralna zemlja, nastavićemo da štitimo našu zemlju, i da razvijamo naše odbrambene mehanizme. Važno je da istaknem da naša spoljnotrgovinska razmena beleži pozitivan trend.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na kraju obratio Lavrovu i zahvalio na ruskom jeziku.

printscreen RTV Pink

 Preneo sam predsedniku Srbije i najtoplije pozdrave od predsednika Vladimira Putina. Imamo poverljiv dijalog ne samo na nivou predsednika, nego i na nivou Vlada. Dogovrićemo se kada će biti susret dvojice predsednika. Bez obzira na infekciju koronavirusa,robna razmena je porasla više od 16 posto. Na kraju godine rezultat će biti još vidljiviji. Proizvodnja ruske vakcine “Sputnjik V” u Srbiji je veliki značaj. Razgovarali smo i o odnosima u regionu. Mi ćemo prihvatiti bilo koje repšenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu. Provokaciju na severu Kosova smo žestoko osudili i pozdravili potez predsednika Vučića.Uvek u našim kontaktima sa EU podsećamo na odgovornost Brisela. Zahvalan sam predsedniku Vučiću na njegovom gostoprimstvu – rekao je Sergej Lavrov.

– U celom svetu se govori samo o energetici. Energetika, voda i hrana su važna o budućnosti sveta. I ova druga dva pitanja vezana su za prvo. Postoji pet razloga za današnju krizu. Prvi su karbon takse, urađeno je brzo, na prečac. Drugo, ne zaboravite da je ovde već kraj druge godine od kada imamo koronavirus, suočavale su se države sa privrednim problemima. Pod tri, nisu sklapali dugoročne ugovore,  sa kim su mogli nego sa Rusijom.  Sad se svi vraćaju i odjednom hoće ugalj, meni su govorili da sam lud zašto ne zatvorim rudnike uglja. Sad ću da ih pitam šta će da rade sa nestankom struje. Imaćemo krizu narednih šest meseci,  a bojim se da ne bude dve godine. Ta kriza uticaće na povećanje cena hrane i svega, kod nas nešto manje, ali zato sam zahvalan Rusiji.  Meni nije teško da priznam i kada pogrešimo, ali šta ja tu da radim. Srećom, imali smo hrabrosti da uvedemo gasovod, da to nismo uradili mogao bih samo da uzmem konopče da se obesim ovde pred vama – dodao je predsednik Srbije.

Sergej Lavrov je istakao da odnos Beograd i Prištine treba da bude zasnovan na Rezoluciji 1244 i da će se Rusija zalagati za to, za rešenje koje će odgovarati Srbiji.

– Izvinite, kako to Rusi vrše pritisak na nas za energetiku. To je smešno, mi vršimo pritsak na njih, ne oni na nas. Odakle da nađem gas, svi hoće da legnu da imaju toplu sobu u Srbiji. Svi bi da šetaju u kratkim pantalonama i majici u kući. Odakle da nađem gas? Zamislite da nismo izgradili gasovod. Pa na šta bi se grejali, na šta bi nam radila industrija. I kao oni vrše pritisak na nas, ne ja na njih vršim. Ja znam Putina, imaćemo najpovoljniju cenu, znam čoveka. Zato sam i vršio pritisak. Ne razumem ceo smisao da neko priča da oni vrše pritisak na nas. To je naš interes, naša želja. Mi ne možemo da platimo cenu gasa, potrošnja je velika, imamo najviše para u istoriji do sada, ali ne možemo to da podnesemo.

Foto printscreen TV Pink
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.