Da li vakcinisani protiv kovida 19 moraju da nose masku? Italijanski stručnjaci imaju odgovor

0

U ovom trenutku, tvrde naučnici, ne postoji nijedna činjenica koja bi potvrdila da vakcina ne deluje i na mutirani virus

Visoki institut za zdravstvo (IŠ), najviši italijanski naučno-tehnički institut u oblasti zdravstva, objavio je odgovore svojih stručnjaka na raširene lažne vesti o vakcinaciji protiv kovida-19.

Foto: Tanjug/AP

Jedna od raširenih lažnih vesti je da je vakcina pripremljena na brzinu i da zato nije pouzdana.

Stručnjaci Instituta tvrde da to nije tačno i podvlače da je vakcina sigurna, a odobrena je tek nakon što su kompetentne institucije utvrdile njen kvalitet i sigurnost.

Naučnici Instituta takođe ističu da je lažna vest da je nepotrebno vakcinisati se jer virus mutira.

U ovom trenutku, tvrde naučnici, ne postoji niti jedna činjenica koja bi potvrdila da vakcina ne deluje i na mutirani virus.

Osim toga, vakcine obezbeđuju imuni odgovor organizma na mnoge oblike mutiranog virusa.

Lažna je i tvrdnja da “imunitet nakon vakcinacije protiv kovida-19 traje kratko”.

Situacija je ista kao i sa vakcinom protiv sezonskog gripa, kažu stručnjaci – imunitet traje nekoliko meseci, a kada se većina stanovništva vakciniše trajaće celu godinu.

Najzad, nije tačno verovanje da nakon vakcinacije osoba ne mora više da nosi masku, niti da se pridržava drugih mera zaštite.

I nakon vakcinacije neophodno je nositi masku, držati distancu i redovno prati ruke. To će biti neophodno sve dok imunološki podaci ne pokažu, sa sigurnošću, da vakcina šitti nas ali i da onemogućava širenje virusa na druge, tvrde stručnjaci.

(Telegraf.rs)

Foto Pixabay
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.